Beblavý chce, aby výbor začal konanie voči Jahnátkovi

NETKY.SK • 8 Október 2013, 16:48 • 2 min
Beblavý chce, aby výbor začal konanie voči Jahnátkovi

BRATISLAVA - Predseda výboru Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý chce navrhnúť, aby výbor začal konanie voči ministrovi pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomírovi Jahnátkovi ako verejnému funkcionárovi.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je podozrenie z porušenia ústavného zákona o konflikte záujmov z hľadiska prijímania rodinných príslušníkov na ministerstvo do riadiacich funkcií. Beblavý o tom informoval v utorok po svojom stretnutí s Ľubomírom Jahnátkom. Informácie, ktoré poskytol minister, podľa Beblavého nevyvrátili existujúce podozrenia.

"Neexistuje žiadny spôsob ako preukázať, že príbuzní ministra boli prijatí na ministerstvo, pretože predstavovali najlepších uchádzačov ani, že vyhrali na základe férovej súťaže. Naopak bol som informovaný, že neexistuje dokumentácia, ktorá by dokázala, že boli aj ďalší uchádzači," uviedol Beblavý. 

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR tiež nevie podľa neho preukázať zaradenie Jahnátkových príbuzných na riadiace posty. "Minister očividne pokladá, že je v poriadku to, keď vybavuje svojim krstným synom brigádu na ministerstve," povedal Beblavý. 

Podľa Petra Hajnalu, povereného riadením odboru komunikácie rezortu pôdohospodárstva, minister nemá žiadnu kompetenciu vo vzťahu k výberovým konaniam na štátnozamestnanecké pozície v rámci MPRV. 

"Bezprostredne po medializovaní uvedených informácií som si však vyžiadal všetky údaje k jednotlivým výberovým konaniam zo služobného úradu ministerstva, ktorý má všetky tieto procesy vo výhradnej kompetencii a oboznámil som sa s jednotlivými prípadmi. Ani v jednom z uvedených prípadov som nezistil porušenie príslušnej legislatívy, či predpisov, ktoré s týmito procesmi súvisia,” uviedol Jahnátek. Po porade s odborníkmi a zodpovednými pracovníkmi služobného úradu MPRV SR preto dospel k záveru, že vznikol nespochybniteľný dôvod na zmenu príslušných predpisov, ktoré upravujú celý proces výberových konaní. "Vydal som príkaz, aby sa všetky interné výberové konania zrušili v prípadoch, keď sa do nich neprihlási viac ako jeden uchádzač," informoval Jahnátek. 

V prípade, ak by výbor uznal ministra vinným, tak by podľa zákona prišiel o svoj ročný plat.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies