Beblavý chce, aby obce zaručovali predškolskú starostlivosť

NETKY.SK • 24 November 2014, 14:06 • 2 min
Beblavý chce, aby obce zaručovali predškolskú starostlivosť

BRATISLAVA - Obce by mali mať povinnosť zabezpečiť umiestnenie dieťaťa do predškolskej starostlivosti s celodennou výchovou, ak o to zákonný zástupca dieťaťa požiada. Vyplýva to z návrhu zákona o zabezpečení predškolskej starostlivosti, ktorý na rokovanie parlamentu predložil poslanec NR SR Miroslav Beblavý.

slovakia

left justify in out

Súčasná situácia v obciach a mestách podľa Beblavého totiž zákonným zástupcom nedáva záruku, že o ich dieťa bude v čase, keď má tri až šesť rokov, adekvátne postarané. O návrhu zákona budú poslanci parlamentu rokovať na schôdzi, ktorá sa začína v utorok 25. novembra.

 

"Obce a mestá nezriedka zamietnu stovky žiadostí o prijatie do materských škôl, čo so sebou prináša mnoho problémov. Neuspokojených žiadostí je celkovo približne 7 000. Jedným z najvážnejších problémov je, že kým zákonní zástupcovia nenájdu dostatočne zodpovednú osobu, ktorej by dieťa zverili, sú nútení obmedzovať svoju činnosť v zamestnaní, čo má negatívne dôsledky na rodinný rozpočet," uvádza Beblavý v dôvodovej správe k návrhu zákona. 

 

Podľa návrhu by mali mať rodičia istotu, že obec pre deti miesto v materskej škole alebo detskej skupine zabezpečí, a ak nie, tak im ako náhradu poskytne aspoň finančnú pomoc vo výške rodičovského príspevku. Podobný systém takzvanej predškolskej garancie majú k dispozícii napríklad rodičia detí v Nemecku. Pri umiestňovaní detí do predškolskej starostlivosti predpokladá návrh zapojenie nielen obcí, ale aj súkromných subjektov. V niektorých menších obciach totiž vzhľadom na demografickú krivku nebude potrebné budovať nové zariadenia, ale postačovať bude aj využitie kapacít súkromných a cirkevných škôl či nimi zriadených detských skupín. 

 

Nové právo pre zákonných zástupcov a nové povinnosti pre obce bude vyžadovať zvýšené finančné náklady. Beblavý pritom zdôrazňuje, že vláda už v súčasnosti plánuje vyčleniť 250 miliónov eur na riešenie situácie materských škôl. Navrhuje, aby návrh zákona nadobudol účinnosť 1. januára 2015, čím by bol najneskôr v školskom roku 2017/2018 uplatňovaný na všetky deti, ktoré do 31. augusta 2017 dovŕšia tri roky. 

 

Finančné krytie negatívnych dôsledkov návrhu na rozpočet verejnej správy má byť zabezpečené cez jednorazové prideľovanie peňazí ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu, ďalej cez štrukturálne fondy Európskej únie a z 250 miliónov eur, ktoré pre potreby riešenia tejto problematiky vyčlení vláda Slovenskej republiky. Návrh zákona bude mať podľa Beblavého aj viacero pozitívnych sociálnych vplyvov. Pozitívny dopad na hospodárenie obyvateľstva bude zabezpečený garantovaným miestom pre dieťa, prípadne príspevkom na predškolskú starostlivosť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona