Beblavý: Čaplovič klame v správe o stave školstva

NETKY.SK • 26 Apríl 2013, 10:45 • 2 min
Beblavý: Čaplovič klame v správe o stave školstva

Bratislava - Minister školstva v správe o stave školstva uviedol nepravdivé tvrdenia o postavení zamestnancov v rade školy a odvolávaní riaditeľa. Šéf rezortu by mal preto zvážiť, či sa za to neospravedlní zamestnancom školy.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) v interpelácii na ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD), ktorú zverejnil aj na svojom webe.

"Tieto tvrdenia sú smutné nielen preto, že usvedčujú ministra školstva zo lží, prípadne z neznalosti zákona, ale najmä preto, lebo ide o prejav neúcty k zamestnancom školy. Nebolo by to pritom po prvý raz," podčiarkol Beblavý.

 

Za nepravdivé poslanec označil toto tvrdenie zo správy: "Veľmi často sa stáva, že radu školy 'ovládnu' zamestnanci školy, ktorí následne rozhodujú o bytí a nebytí riaditeľa." Zamestnanci škôl sa podľa Beblavého podieľajú na voľbe riaditeľa len minimálne. "Podľa zákona majú totiž učitelia a nepedagogickí zamestnanci v rade školy v zásade len troch členov, zvyšní ôsmi členovia sú zástupcovia rodičov (prípadne žiakov) a zriaďovateľa. Je jasné, že ôsmi členovia vždy prehlasujú dvoch učiteľov a nepedagogického zamestnanca," povedal Beblavý.

"Zároveň podľa zákona platí, že návrh rady školy na vymenovanie riaditeľa je pre zriaďovateľa záväzný, avšak návrh na jeho odvolanie je pre zriaďovateľa nezáväzné," dodal. Ak teda nastane situácia, že sa zástupcovia rodičov, žiakov, učiteľov a nepedagogických zamestnancov spoja a v rade školy v pomere 7:4, navrhnú odvolanie riaditeľa, zriaďovateľ na tento návrh podľa poslanca hľadieť vôbec nemusí. "To, či riaditeľa v tomto prípade odvolá, alebo nie, závisí od jeho ľubovôle," doplnil. V správe o stave školstva sa pritom píše: "Zriaďovatelia sa vyjadrili, že veľmi často sa rady školy zbavovali najmä riaditeľov, ktorí tvrdo vyžadovali disciplínu a plnenie pracovných povinností. Z pohľadu zamestnancov sa situácia javí často opačne, zriaďovateľ a riaditeľ ovládnu radu školy a jej kontrolná funkcia sa stáva formálnou."

Beblavý má podľa hovorcu ministra školstva Michala Kaliňáka evidentne záujem o spolitizovanie odbornej témy. "Je zarážajúce, že pán poslanec si vo výlučne odbornej téme pripravil dvojaký meter. Prečo pánovi poslancovi neprekáža, že návrh rady školy na vymenovania je záväzný len pre 'štátne a verejné školy' a nie je záväzný napríklad pre súkromného zriaďovateľa," dodal Kaliňák. Rovnako zrejme poslancovi podľa hovorcu neprekáža, že záväzný návrh predkladá skupina občanov, ktorí nemajú ani právnu subjektivitu a ani žiadnu právnu zodpovednosť a pritom záväzne navrhujú človeka, ktorý bude napríklad hospodáriť s majetkom zriaďovateľa. Zároveň uviedol, že návrh do správy predložilo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré je zástupcom najväčšieho počtu zriaďovateľov. Na zriaďovateľov sa pritom podľa Kaliňáka kompetencie v oblasti školstva preniesli zákonmi v čase, keď vládla práve strana SDKÚ-DS. "Pričom Beblavý bol štátnym tajomníkom ministerstva práce," doplnil Kaliňák. 

Ministerstvo v správe zastáva názor, že menovanie a odvolávanie riaditeľa školy by malo byť výhradne v kompetencii zriaďovateľa. Odôvodňuje to tým, že práve zriaďovateľ nesie zodpovednosť za chod školy. "Zároveň je potrebné upraviť pôsobnosť rady školy tak, aby mohla reálne vykonávať svoju kontrolnú funkciu," píše sa v dokumente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies