Beblavý: Čaplovič ide platiť elarning chovateľom kôz či oviec

NETKY.SK • 11 Marec 2014, 13:29 • 2 min
Beblavý: Čaplovič ide platiť elarning chovateľom kôz či oviec

BRATISLAVA - Ide o projekt za celkovo 28 miliónov eur, ktorý realizuje Národný ústav ďalšieho vzdelávania a ľudia sa majú v rámci neho vzdelávať aj formou elearningu, teda doma pri počítači.

slovakia

left justify in out

Duplicitný a zbytočný – takto označuje nezaradený poslanec Miroslav Beblavý projekt rezortu školstva, ktorý má vzdelávať o chove kôz, oviec, o povolaní baníka, inštalatéra či o masážach tváre. Ide o projekt za celkovo 28 miliónov eur, ktorý realizuje Národný ústav ďalšieho vzdelávania. Ľudia sa majú v rámci neho vzdelávať aj formou elearningu, teda doma pri počítači. „Pôsobí to komicky, keď sa bavíme o elearningu pre chovateľov kôz, máme chuť sa pousmiať, ale za tým sú peniaze, ktoré sú nad rámec predstavivosti akéhokoľvek učiteľa a akejkoľvek školy v tejto krajine,“ hovorí Beblavý. Poslanec na brífingu upozornil i na to, že v rámci projektu má získať peniaze i schránková firma.

 

Národný projekt, na ktorý idú peniaze najmä z eurofondov, sa volá Ďalšie vzdelávanie a poradenstvo pre dospelých ako nástroj lepšej uplatniteľnosti na trhu práce. Na elarning má ísť z celkového balíka 28 miliónov eur suma 12,4 milióna eur a kurzy má vytvoriť firma NESS Slovensko, a.s. „Za túto sumu by sa dali nakúpiť všetky chýbajúce učebnice na Slovensku,“ upozornil nezaradený poslanec. Beblavý zároveň upozornil na fakt, že v rámci projektu sa majú vzdelávať ľudia, ktorí sú zamestnaní a ktorí nie sú ohrození stratou práce. Ústav chce vypracovať a poskytovať 40 typov kurzov ďalšieho vzdelávania pre viaceré povolania. Prejsť by nimi malo bezplatne 5 500 ľudí. Beblavý tiež upozorňuje na to, že na 28 zo 40 kurzov už existuje akreditovaný kurz na trhu, ktorý je možné si zaplatiť. „To znamená, že sa ide vytvárať niečo, čo je do veľkej miery duplicitné,“ upozornil. Ľuďom by mali v rámci projektu preplácať cestovné, ubytovanie aj diéty. 

 

O troch zákazkách v celkovej hodnote 14,4 milióna eur v rámci projektu už bolo podľa Beblavého rozhodnuté. Tieto tri zákazky majú niečo spoločné, a to, že boli pridelené bez reálnej súťaže, upozornil dnes poslanec. „Vo všetkých troch prípadoch tá cena, ktorá bola zakontrahovaná, je rovnaká ako pôvodne predpokladaná cena zákazky, teda súťažou sa neušetrilo ani euro,“ hovorí Beblavý. Predpokladané ceny boli podľa neho určené prieskumom trhu, teda že si obstarávateľ určil v podstate ľubovoľnú cenu. Poslanec osobitne upozornil na zákazku za 238-tisíc eur pre firmu Media Impact Solutions, s.r.o. Poslanec upozornil, že firma sa predtým volala Infinity Media, spol. s.r.o. „Jej majiteľom je schránková spoločnosť Westrod Finance Limited so sídlom v Lodýne. To znamená, že tá firma je v podstate len schránka, ktorú vlastní ďalšia schránka v Londýne,“ hovorí opozičný poslanec. „Je to firma, ktorá si veľmi dobre rozumie s predstaviteľmi Smeru,“ doplnil Beblavý s tým, že firma už získala reklamnú kampaň bez súťaže od Všeobecnej zdravotnej poisťovne a od košickej samosprávy získala dotáciu 250-tisíc eur v rámci projektu Košice-Európske hlavné mesto kultúry 2013. Na dnešnom brífingu sa nezaradený poslanec verejne spýtal predsedu vlády a strany Smer-SD Roberta Fica, či bude stáť za Dušanom Čaplovičom, nech sa deje čokoľvek. 

 

Podľa rezortu školstva je tento projekt výsledkom spolupráce so zamestnávateľskými zväzmi. Presne pred rokom podľa hovorcu ministerstva školstva Michala Kaliňáka oslovili deväť zamestnávateľských zväzov, združení a komôr, aby zadefinovali 10 najžiadanejších profesií na trhu práce v 10 odvetviach priemyslu. Následne z nich mali vybrať pre každé odvetvie štyri, na ktoré pracovné skupiny zadefinovali kvalifikačné štandardy, teda to, čo má jednotlivec vedieť, aké má mať zručnosti. Na základe toho potom vytvorili programy ďalšieho vzdelávania. Každý vzdelávací program je podľa Kaliňáka rozdelený na moduly ktoré zodpovedajú čiastočnej kvalifikácii. Spomínaný vzdelávací program - chovatelia kôz je v skutočnosti len jeden zo 124 modulov, dopĺňa rezort školstva. „Tie sú vo vzdelávacom programe chovatelia hospodárskych zvierat a dojníc tri. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora pritom do projektu vyššie spomínanej profesie zaradila aj ďalšie štyri profesie. Teda zdôraznila požiadavku tak, ako je dnes reálne nastavená potreba v agrosektore,“ hovorí Kaliňák. 

 

Podľa Zuzany Štrbíkovej, generálnej riaditeľky ústavu, ktorý projekt realizuje, vzdelávacie programy poskytnú verejnosti na základe verejného obstarávania, ktoré teraz prebieha. „Na základe absolvovania vzdelávacích programov alebo prostredníctvom overenia vedomostí, zručností a schopností nadobudnutých praxou získajú jednotlivci čiastočnú alebo úplnú kvalifikáciu porovnateľnú s výučným listom,“ povedala Štrbíková. Uchádzač sa pritom môže pripravovať doma alebo projektom vytvorenom poradenskom centre pre dospelých.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies