Beblavý: Brusel Slovensku definitívne nepreplatí najmenej 165 miliónov eur

NETKY.SK • 3 September 2014, 13:47 • 2 min
Beblavý: Brusel Slovensku definitívne nepreplatí najmenej 165 miliónov eur

BRATISLAVA - Korupcia a chyby vlády urobili z eurofondov najväčšie ohrozenie štátneho rozpočtu.

slovakia

left justify in out

Myslí si to nezávislý poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý (Sieť), podľa ktorého sa už Brusel definitívne rozhodol, že Slovensku nepreplatí viac ako 165 miliónov eur a platby za ďalších 413 miliónov eur zadržal. "Namiesto zásadného impulzu pre pozdvihnutie krajiny siahajú podvody s eurofondmi do najvyšších poschodí vládnej moci a slovenskí kontrolóri ich nevidia," povedal Beblavý.
     

Spolu so šéfom Siete Radoslavom Procházkom v máji tohto roka upozornili na výsledky európskeho auditu, ktorý poukázal na nefunkčnosť slovenského systému kontroly čerpania eurofondov. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) im údajne prisľúbil urýchlené riešenie celej veci a ponúkol úzku spoluprácu. "Odvtedy uplynulo viac ako 100 dní, ale ministerstvo financií s nami napriek prísľubu ďalej nekomunikovalo," sťažuje sa poslanec.
     

Ako dodal, odpoveď nedostal ani na svoj list z júna, v ktorom dal podnet na audit 150-miliónovej výzvy ministerstva hospodárstva. Tá podľa neho vykazuje rovnaké znaky podvodu ako tie, na ktoré sa odvolala Európska komisia pri zastavení platieb. Medializované informácie hovoria o závažných pochybeniach týkajúcich sa nadhodnocovania cien, chýb vo verejnom obstarávaní či samotného výberového procesu. Minister má na reakciu zo zákona 30 dní.
     

Beblavý ponúka Kažimírovi trojbodový plán "záchrany". Poslanec navrhuje zásadné posilnenie kvality a nezávislosti audítorov zodpovedných za kontrolu eurofondov na jednotlivých ministerstvách, spočívajúce v zmene procesu ich výberu, hodnotenia a prepúšťania. Zároveň by chcel posilniť verejnú kontrolu eurofondov a pravdepodobnosť odhalenia podvodov už v zárodku napríklad povinnou účasťou opozície v monitorovacích výboroch jednotlivých operačných programov. Pomôcť by podľa neho malo aj odstránenie takzvaných "vybavovačov" eurofondov prijatím rovnosti podmienok pre všetkých podnikateľov.

 

Rezort financií tvrdí, že Beblavý pracuje s informáciami, ktoré sú zhruba dva mesiace staré, a teda nepravdivé. "Slovenská republika môže v objeme uvedených 165 miliónov eur pripraviť nové projekty. Uvedených 165 miliónov eur nesúvisí s pozastavenými operačnými programami. Takisto nie je pravda, že by boli pozastavené žiadosti o platbu v sume 413 miliónov eur, keďže EK už od polovice júla odblokovala Operačný program Vzdelávanie," reagoval pre TASR tlačový odbor ministerstva. Rezort od mája plní 10 opatrení akčného plánu. Koncom augusta o priebehu informoval EK a momentálne čaká na odpoveď.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies