Beblavému chýbajú v programe vlády opatrenia pre strednú vrstvu, SR sa musí modernizovať

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 17:40 • 2 min
Beblavému chýbajú v programe vlády opatrenia pre strednú vrstvu, SR sa musí modernizovať

BRATISLAVA – Kľúčové témy, o ktorých hovoria bežní ľudia v tomto štáte a žiadajú od vlády ich zmenu, sú podľa nezaradeného poslanca parlamentu Miroslava Beblavého dve.

slovakia

left justify in out

V prvom rade by chceli zníženie daní a odvodov a následne menšie regulačné bremeno zo strany štátu. Ani jednu z týchto kľúčových tém však podľa Beblavého Programové vyhlásenie novej vlády strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť nerieši.

 

Poslanec pripomína, že vyhlásenie vlády síce obsahuje zníženie dane pre podnikateľov o jedno percento či zvýšenie paušálnych výdavkov pre živnostníkov, ale o úľavách pre zamestnancov vôbec nehovorí. Pritom 90 % pracujúcich ľudí v tejto krajine nie sú podľa neho živnostníci a ani podnikatelia, ale sú zamestnanci. "Ak by som niečo očakával od pravo-ľavej vlády, tak je to pozornosť pre túto strednú vrstvu," zdôraznil Beblavý v Národnej rade (NR) SR.

 

Aby práve stredná vrstva pocítila na znížení daní, že sa štátu darí lepšie, čiže na tom, že si nechá o niečo viac z peňazí, ktoré zarobila. Napriek tomu o tom v programovom vyhlásení nevidí ani slovo. Minimálne strana #Sieť, z ktorej vystúpil, mala takéto opatrenia podľa neho medzi najdôležitejšími. Napríklad v podobe zníženia daní z príjmov fyzických osôb a tiež odvodov.

 

Čo sa týka druhej najpálčivejšej otázky medzi ľuďmi, čiže regulačného bremena, vyčíta štátu, že často zasahuje do života ľudí "nezmyselnou buzeráciou". Najviac sa to podľa poslanca týka drobných podnikateľov alebo živnostníkov, ale aj každého občana, ktorý si chce niečo vybaviť. Napríklad prehlásiť auto. "Vieme zo skúseností z iných štátov, že sa to dá zmeniť," apeluje Beblavý.

 

Mnohým aj menej vyspelým krajinám sa podľa neho podarilo zosekať regulačné bremeno pre ľudí. "Ale vyžaduje si to dve veci - ozajstnú vôľu a niekoho, kto to má na starosti a kto je mocný. Toto programové vyhlásenie neobsahuje ani jedno - ani vôľu, ani plán, ani osobu, ktorá by si to zobrala za svoje," kritizoval kabinet Beblavý.

 

Ďalšej nezaradenej poslankyni a bývalej členke strany #Sieť Simone Petrík chýba v Programovom vyhlásení vlády viac priestoru a opatrení venovaných mladým rodinám a ženám. Jej kolegyňa Katarína Macháčková (nezaradená) by zase doplnila viac opatrení na pomoc slabším regiónom.

 

 

Slovensko sa musí modernizovať v troch oblastiach

Slovensko podľa Beblavého desať rokov stojí na mieste s verziou 1.0, ktorá sa nevylepšovala a potrebovalo by sa upgradeovať na verziu 2.0. „Sme zaseknutí na veciach, na ktorých nie sú ideologické spory,“ povedal v parlamentnej rozprave Beblavý.

 

Za tri najvážnejšie oblasti, ktoré potrebujú modernizovať, opozičný poslanec označil rovnosť pred zákonom a zníženie korupcie, funkčný, lacnejší a jednoduchší štát a investovanie do budúcnosti krajiny, teda rozvoj výskumu a vedy. „Ľudia to vnímajú ako veľký problém naprieč politickým spektrom,“ konštatoval. Nová vláda Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a Siete má však podľa Beblavého takmer nulovú pravdepodobnosť, že Slovensko za štyri roky zásadnejšie zmodernizuje. 


Kabinet podľa nezaradeného poslanca rezignoval na strednú vrstvu, keď v programovom vyhlásení nespomína zníženie daňovoodvodového zaťaženia pre zamestnancov, respektíve odbúranie administratívnej záťaže pre bežných občanov. Vláda rovnako podľa Beblavého nesľubuje nič v oblasti boja proti najväčšiemu zneužívaniu verejných zdrojov, teda pri čerpaní eurofondov a verejnom obstarávaní. 
Beblavý upozornil, že vláda Smeru stavia cesty draho a pomaly. Pri takýchto cenách nemá šancu postaviť cesty, ktoré si naplánovala. „Možno Ján Figeľ by ten zoznam vedel postaviť,“ dodal. 
Štát podľa opozičného poslanca nemá ambíciu manažovať veci cielene a efektívne, vláde stačí, keď nič „nevybuchne“. Nádej vidí Beblavý v ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi. „Uvidíme, ako ďaleko ho na tej ceste pustia,“ dodal poslanec. Naopak, nominácia Petra Plavčana na post ministra školstva svedčí o vládnej absencii vízie o zmene v rezorte. 

 

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS) označila poslanca ĽSNS Rastislava Schlosára za vetchý konárik na kotlebovom strome. "Tak vetchý, že by som si cez vás nezavesila ani hodvábny šál," konštatovala Nicholsonová. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies