Beblavého tvrdenia o obchádzaní dlhovej brzdy sú nezmyselnou konštrukciou

NETKY.SK • 10 September 2014, 15:59 • 2 min
Beblavého tvrdenia o obchádzaní dlhovej brzdy sú nezmyselnou konštrukciou

BRATISLAVA - Konštrukcia nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého (Sieť), že peňažný dar štátneho Transpetrolu pre Úrad splnomocnenca vlády SR pre mládež a šport vo výške 60.000 eur je obchádzaním ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, je absolútne nezmyselná. Tvrdí to Úrad vlády (ÚV) SR.

slovakia

left justify in out

"Vyvracia ju fakt, že rovnakú sumu poskytla táto spoločnosť spomínanému úradu aj v roku 2013, teda v čase, keď sa zákon o dlhovej brzde v praxi neuplatňoval," uviedol v reakcii pre TASR úrad.
     

Aktuálna zmluva s Transpetrolom bola podpísaná minulý týždeň, peniaze z nej tak budú pre jednotlivé subjekty prideľované až v nasledujúcom období a ÚV SR o nich bude následne presne informovať. "Pripomíname, že úrad splnomocnenca v roku 2013 a v polovici roka 2014 nedisponoval vlastným rozpočtom a tieto peniaze sú účelovo viazané výlučne na podporu regionálneho, mládežníckeho alebo akademického športu," dodáva úrad v stanovisku.
     

Na základe informácií, ktoré má k dispozícii, si minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) nemyslí, že by v tomto prípade dochádzalo k obchádzaniu dlhovej brzdy. "Ak sa pozriete na spôsob, akým sa následne rozdeľujú tieto prostriedky, je tam výzva s konkrétnymi podmienkami, je to oveľa prísnejšie ako v prípade rezervy vlády," zdôraznil po dnešnom rokovaní vlády.
     

Minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) pripomenul, že Transpetrol tradične sponzoruje šport a uzatvára v tejto súvislosti rôzne zmluvy o sponzorstve či reklamnej činnosti. "Ak sa to nevymyká predpisom, zákonom, ja s tým osobne nemám problém," dodal minister, pod ktorého rezort Transpetrol spadá.
     

O darovacej zmluve informoval dnes spravodajský portál aktualne.sk. Podľa Beblavého úrad vlády takýmto spôsobom obchádza ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti. "Zo štátnej firmy si dali darovať peniaze, ktoré rozdelí tak, ako predtým rozdeľoval rezervu predsedu vlády," uviedol zákonodarca v stanovisku pre médiá. Pri súčasnej úrovni verejného dlhu totiž rezervu nie je možné využívať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies