Beastie Boys vyhrali súdny spor s výrobcom energetických nápojov Monster

NETKY.SK • 6 Jún 2014, 13:55 • 2 min
Beastie Boys vyhrali súdny spor s výrobcom energetických nápojov Monster

USA - Americká hip-hopová skupina Beastie Boys vyhrala súdny spor s výrobcom energetických nápojov Monster, ktorého zažalovala ešte v roku 2012 za neoprávnené použitie ich skladieb v reklame.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť musí skupine zaplatiť odškodné 1,7 milióna dolárov (v prepočte približne 1,25 milióna eur).

 

Beastie Boys pôvodne žiadali odškodné dva milióny dolárov (zhruba 1,47 milióna eur). Predstavitelia spoločnosti sa síce priznali k porušeniu autorských práv, no trvali na tom, že maximálne odškodné bude 125-tisíc dolárov (zhruba 92-tisíc eur). Počas procesu vypovedali aj obaja žijúci členovia formácie Michael "Mike D" Diamond a Adam "Ad-Rock" Horovitz, pričom prvý menovaný počas svojej výpovede okrem iného vyhlásil, že ako Beastie Boys ukončili pôsobenie na hudobnej scéne. Spravili tak na základe sľubu, ktorý dali pred smrťou tretiemu členovi Adamovi "MCA" Youchovi, že pod názvom Beastie Boys už nenahrajú žiadne nové skladby. MCA zomrel 4. mája 2012 vo veku 47 rokov na rakovinu. "Odkedy Adam "MCA" Youch zomrel, nedokázali sme koncertovať. Nemôžeme ani nahrávať novú hudbu," vyhlásil Mike D. 

 

Beastie Boys začínali ako punková kapela v roku 1981, pričom ich prvou nahrávkou bolo EP s názvom Polly Wog Stew (1982). O dva roky neskôr prešli od punku k hip-hopu, pričom svoj debutový album s názvom Licensed To Ill vydali v roku 1986. Po ňom nasledovali nahrávky Paul's Boutique (1989), Check Your Head (1992), Ill Communication (1994), Hello Nasty (1998), To The 5 Boroughs (2004), The Mix-Up (2007) a Hot Sauce Committee Part Two (2011). Medzi najväčšie hity skupiny, ktorá má na svojom konte tri ceny Grammy, patria skladby (You Gotta) Fight For Your Right (To Party!), Sabotage a Intergalactic. Beastie Boys predvlani uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy, no MCA sa na ceremoniáli pre zdravotné problémy nezúčastnil. Divákom prečítali aspoň jeho list. Rapper v roku 2009 podstúpil operáciu, pri ktorej mu odstránili tumor na slinnej žľaze a blízkej lymfatickej uzline. Chorobu však napriek počiatočnému optimizmu neporazil. Krátko pred jeho úmrtím však skupina ešte stihla nahrať nové skladby, zatiaľ však nie je známe, či ich niekedy zverejnia. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona