B.BUGÁR: Ak je SaS ochotná zmeniť postoj k eurovalu, dá sa o spolupráci uvažovať

NETKY.SK • 13 Február 2012, 11:47 • 2 min
B.BUGÁR: Ak je SaS ochotná zmeniť postoj k eurovalu, dá sa o spolupráci uvažovať

B. BUGÁR Ak je SaS ochotná zmeniť postoj k eurovalu, dá sa o spolupráci uvažovať - Politika Slovensko bude potrebovať veľmi stabilnú koalíciu a ak je SaS ochotná rozmýšľať o tom, že zmení svoje stanovisko k eurovalu, dá sa o spoločnom postupe uvažovať.

slovakia

left justify in out

img

Slovensko bude potrebovať veľmi stabilnú koalíciu a ak je SaS ochotná rozmýšľať o tom, že zmení svoje stanovisko k eurovalu, dá sa o spoločnom postupe uvažovať. Pre TASR to dnes uviedol líder Mosta-Híd Béla Bugár v reakcii na dnešné vyhlásenie liberálov, že SaS dáva jasné áno stredopravej vláde po marcových parlamentných voľbách.
      "Nemôžeme si dovoliť nestabilitu vo vnútri koalície," upozornil Bugár. Holandský model, ktorý pripúšťa Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) a ktorý znamená vládu strán bez spoločného názoru na európske otázky a podpora k nim sa hľadá v parlamente ad hoc, podľa Bugára na Slovensku fungovať nebude. "Nech si to vysvetlia s Dzurindom, my si myslíme, že holandský model neplatil ani teraz a nebude platiť ani v budúcnosti. Slovenské strany na to nie sú vychované," upozornil Bugár.
      SaS, ktorá euroval naďalej odmieta, chce pred voľbami so všetkými stredopravými stranami o povolebnej spolupráci rokovať. "Že oni chcú hovoriť s každou stredopravou stranou, to je pekné, ale ak nebudeme vedieť, ako sa zachovajú k trvalému eurovalu a ďalším otázkam, o čom sa budeme rozprávať?" pýtal sa Bugár.
      Hovorca KDH Matej Kováč zdôraznil, že Slovensko potrebuje stabilnú, proslovenskú a proeurópsku vládu. Odpoveď na tieto veci musí dať strana SaS. Holandský model je navyše modelom menšinovej vlády, čo si Slovensko v ťažkých hospodárskych časoch nemôže dovoliť," upozornil Kováč.
      Daniel Krajcer (SaS) na tlačovej konferencii vyhlásil, že stredopravá vláda je po marcových parlamentných voľbách reálnou alternatívou. "To, čo ponúka Smer, je programový zlepenec, ktorý nemôže fungovať najmä v čase krízy. Najlepšou alternatívou je stredopravá vláda, len ona dokáže skutočne riešiť problémy. SaS dnes hovorí jasné áno stredopravej vláde," vyhlásil Krajcer.
      Podľa jeho slov vzniku takejto vlády doteraz bránili dva mýty. "Že máme nulový koaličný potenciál a rozdielny pohľad na euroval. Ani jeden z mýtov už dnes neplatí. Každému je zrejmé, že spoluprácu so SaS pripúšťajú všetky stredopravé strany a hlasovanie o eurovale už zjavne nie je problém," podotkol v súvislosti s holandským modelom, ktorý pripúšťa predseda SDKÚ-DS Dzurinda.
      Líder SaS Richard Sulík na margo prípadného písomného záväzku pravicových strán o spoločnom povolebnom postupe podotkol, že nevie, či to bude mať písomnú podobu, ale SaS bude mať snahu o kontakt a rozhovory s bývalými partnermi. "Samozrejme, môže sa stať, že niekto z nich sa už teší na vládu so Smerom, že mu je úplne jedno, že to bude programový zlepenec," podčiarkol. Kto sa na tú spoluprácu teší, nepovedal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies