BBC dáva rozdielne platy mužom a ženám! Šéfka čínskeho vysielania odstúpila na protest

NETKY.SK • 8 Január 2018, 12:24 • 2 min
BBC dáva rozdielne platy mužom a ženám! Šéfka čínskeho vysielania odstúpila na protest

LONDÝN/PEKING - Škótska novinárka Carrie Gracieová sa vzdala postu šéfky čínskeho vysielania BBC na protest proti rozdielnemu platovému ohodnoteniu mužov a žien v tejto britskej televíznej a rozhlasovej spoločnosti. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Gracieová, ktorá sa pred štyrmi rokmi stala šéfkou redakcie BBC v čínskom Pekingu, odíde zo svojej pozície vzhľadom na "utajovanú a nezákonnú platovú kultúru v BBC". Novinárka to napísala v otvorenom liste, ktorý uverejnila na svojej webovej stránke. Uviedla v ňom, že zo štyroch šéfredaktorov zahraničného vysielania BBC zarábajú dvaja muži asi o 50 percent viac ako ich dve kolegyne.

 

"Povedala som svojim nadriadeným, že jediné prijateľné riešenie by bolo, aby všetci vedúci zahraničného vysielania dostávali rovnaký plat," uviedla Gracieová. "Objasnila som im, že nepožadujem zvýšenie miezd, ale rovnakú odmenu. Namiesto toho mi BBC ponúkla veľké zvýšenie platu, ktoré však ešte stále nedosahovalo rovnoprávnu úroveň," vysvetlila.

 

BBC sa dostala pod paľbu kritiky vlani v júli, keď podľa medializovaných správ dve tretiny z jej najlepšie platených "hviezd" predstavovali muži. Žena s najvyšším platom zarobila menej ako štvrtinu najvyššieho platu u mužov.

 

Gracieová vyzvala BBC, aby sa "priznala k tomuto problému, ospravedlnila sa a zaviedla rovnakú, spravodlivú a transparentnú platovú štruktúru". Dodala, že na svoju pozíciu v televíznom spravodajstve sa vráti, až keď bude zaplatená rovnako, ako jej mužskí kolegovia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies