Bažant Kinematograf oslavuje desiate narodeniny

NETKY.SK • 25 Jún 2012, 20:02 • 2 min
 Bažant Kinematograf oslavuje desiate narodeniny

Bažant Kinematograf oslavuje desiate narodeniny - Kultúra Bažant Kinematograf tento rok oslavuje desať rokov na cestách po slovenských mestách. Dva známe pojazdné autobusy vyrazia 25.

slovakia

left justify in out

img

Bažant Kinematograf tento rok oslavuje desať rokov na cestách po slovenských mestách. Dva známe pojazdné autobusy vyrazia 25. júna a do 10. septembra navštívia 35 miest. Divákom a diváčkam opäť privezú na námestia miest kvalitné a zároveň divácky obľúbené filmy. Ako narodeninový darček k nim pribudne aj nový Kinematograf, ktorý od 13. júla do 18. augusta ponúkne atraktívny filmový program na bratislavskej Magio pláži.

Tohtoročnú filmovú kolekciu autobusov tvorí pätica českých a slovenských celovečerných filmov, tentoraz z aktuálneho a minulého roka. Do programu sú zaradené dva slovenské filmy, ktoré minulý rok úspešne reprezentovali Slovensko na prestížnych zahraničných filmových festivaloch a aj na Slovensku sa dočkali významných ocenení – každý z nich získal v apríli tohto roka šesť národných filmových cien Slnko v sieti 2012.

Film Dom režisérky Zuzany Liovej, ktorý reprezentoval Slovensko na medzinárodnom filmovom festivale Berlinale 2011 ako prvý slovenský film za posledných 20 rokov, je intímnou drámou vzťahu otca a dcéry, v ktorej sa stretávajú sny rôznych generácií. Generácie a spoločenské komunity sa stretávajú aj vo filme Cigán uznávaného slovenského režiséra Martina Šulíka. Film svoju cestu začal svetovou premiérou na festivale v Karlových Varoch, kde získal štyri ocenenia vrátane zvláštnej ceny poroty a zvláštneho uznania pre Janka Mižigára, predstaviteľa hlavnej postavy filmu Adama.

Českú kinematografiu v programe Bažant Kinematografu tento rok zastupujú dve tradičné mená a jeden nováčik. Nevinnosť režiséra Jana Hřebejka sleduje cestu z vrcholu na úplné dno uznávaného lekára, poriadneho otca a manžela, ktorý čelí obvineniu z ťažkého zločinu. Alice Nellis nás v originálnej komédii Perfect Days zoznámi so štyridsiatničkou Erikou, ktorá má v živote všetko, akurát ešte naozaj nestihla dospieť. Novým objavom českej filmovej scény je Richard Řehořek. Len vo veku 24 rokov nakrútil svoj už druhý celovečerný film Czech Made Man, v ktorom sa s nadhľadom a bez servítky pozerá na obdobie posledných dvadsiatich rokov v porevolučnom Česku. Predfilmami budú tento rok snímky dvoch talentovaných slovenských animátoriek Ivany Laučíkovej Zajacovej a Michaely Čopíkovej.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies