Bayern má šancu zakončiť unikátnu sezónu ziskom treble

NETKY.SK • 31 Máj 2013, 12:08 • 2 min
Bayern má šancu zakončiť unikátnu sezónu ziskom treble

BERLÍN - Úradujúci nemecký šampión a zároveň celkový víťaz Ligy majstrov 2012/2013 Bayern Mníchov má šancu nezmazateľným písmom sa zapísať do futbalovej histórie. Bavori nastúpia v sobotu vo finále národného pohára (DFB Pokal) proti futbalistom VfB Stuttgart a môžu prvýkrát v histórii získať cenné treble.

slovakia

left justify in out

Úvodný výkop sobotňajšieho finálového stretnutia na Olympijskom štadióne v Berlíne je na programe o 20.00 h a z pozície hlavného rozhodcu ho povedie Manuel Gräfe.

Bayern sa môže stať len siedmym európskym tímom, ktorý získa trofej v národnom pohári, ligovej súťaži i kontinentálnom pohári číslo jeden počas jednej sezóny. V ročníku 1966/1967 to dokázal škótsky Celtic Glasgow, v sezóne 1971/1972 holandský Ajax Amsterdam, ďalší zástupca z "krajiny tulipánov" PSV Eindhoven dominoval v ročníku 1987/1988 a takýmto spôsobom triumfovali aj Manchester United (1998/1999), FC Barcelona 2008/2009 a Inter Miláno 2009/2010. Mníchovčania v domácej dlhodobej súťaži získali ligový primát už 6. apríla, teda šesť kôl pred koncom I. bundesligy. Po skončení ligovej súťaže mal Bayern na čele obrovský 25-bodový náskok pred Borussiou Dortmund, ktorú zdolal v sobotňajšom rozhodujúcom súboji v Lige šampiónov. "Ešte nijaký nemecký klub to nedokázal. Môžeme sa stať nesmrteľnými a písať históriu," avizoval ofenzívny stredopoliar Thomas Müller. "Jednoducho musíme vyhrať, ale uvedomujeme si, že finále býva vždy náročné," doplnil francúzsky krídelník Bayernu Franck Ribéry. "Opäť sa musíme motivovať k najlepšiemu možnému výkonu. Ak neuspejeme, niečo nám v tejto sezóne bude chýbať, nebude kompletná," doplnil 30-ročný reprezentant "krajiny galského kohúta", ktorý by mal čoskoro predĺžiť kontrakt s nemeckým majstrom až do roku 2017. 

Bayern Mníchov je s 15 primátmi v národnom pohári jednoznačne najlepším nemeckým klubom v tejto štatistike, len tri z jeho finálových účastí sa skončili neúspechom. Stuttgart dosiaľ uspel trikrát, naposledy však ešte v roku 1997. "Môžeme zaváhať len v jedinom prípade - ak si budeme myslieť, že na nás čaká najjednoduchšia prekážka. Nemôžeme pomýšľať na to, že bez problémov zdoláme Stuttgart. To by bola obrovská chyba, musíme sa koncentrovať na sto percent," vyhlásil predseda predstavenstva bavorského klubu Karl-Heinz Rummenigge. VfB obsadil v I. bundeslige 2012/2013 až dvanástu pozíciu. V Stuttgarte však nemôžu hovoriť o absolútne neúspešnej sezóne, keďže postup do finále DFB Pokal zaručí klubu účasť v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA 2013/2014. Čerešničkou na torte by bol úspech v Nemeckom pohári, nehovoriac o tom, že prípadné víťazstvo by chutilo o to viac, že by sa zrodilo nad v tomto ročníku fenomenálnym Bayernom. Rummenigge sa nezachoval športovo a po londýnskom triumfe v LM vyhlásil, že Bayern si môže vychutnávať oslavy zisku kontinentálneho titulu ako dlho chce, pretože Bavori zdolajú hráčov Stuttgartu aj v podnapitom stave. "Som prekvapený, že to povedal. Vždy musíte súperovi prejaviť rešpekt. Ospravedlniť ho môže fakt, že bol v obrovskej eufórii, ale aj tak by sa to nemalo stávať," povedal pre Bild športový riaditeľ VfB Fredi Bobic a doplnil: "Trúfame si uspieť. Každý, kto má pred finálovým stretnutím strach, by mal hrať radšej golf." Kouč Stuttgartčanov Bruno Labbadia označil finálové meranie síl za súboj Dávida s Goliášom. 

Bayernu nepomôžu vo finále dvaja Juhoameričania. Obranca Dante a stredopoliar Luiz Gustavo sa musia hlásiť v brazílskej reprezentácii pred blížiacim sa Pohárom konfederácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona