Bayer predložil oficiálnu akvizičnú ponuku na Monsanto

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 09:21 • 2 min
Bayer predložil oficiálnu akvizičnú ponuku na Monsanto

LEVERKUSEN - Nemecký chemický koncern Bayer dnes oznámil, že predložil akvizičnú ponuku na americkú spoločnosť Monsanto v hodnote 62 miliárd USD (55,26 miliardy eur). Informovali o tom agentúry DPA a AP.

slovakia

left justify in out

Bayer zaplatí za každú akciu Monsanto v hotovosti 122 USD, čo predstavuje prirážku 37 % ku kurzu akcií zo dňa 9. mája (89,03 USD), čiže deň predtým, ako Bayer predložil oficiálnu písomnú ponuku. V piatok 20. mája uzatvárali akcie Monsanto na úrovni 101,52 USD. Bayer plánuje akvizíciu financovať navýšením kapitálu a z transakcie vzíde najväčší svetový výrobca agrochemických prostriedkov.

 

O akvizícii sa doteraz v branži len špekulovalo a podporilo to aj oznámenie Bayeru vo štvrtok 19. mája o dôvernom stretnutí manažérov oboch strán. Monsanto následne informoval, že návrh Bayeru preskúmajú. Podľa vyhlásenia akvizícia ponúka Bayeru "presvedčivú príležitosť vytvoriť globálneho lídra v oblasti osiva, rastlinnej genetiky a ochrany rastlín". Úspory by mohli už po troch rokoch od dokončenia akvizície dosiahnuť zhruba 1,5 miliardy USD ročne.

 

Monsanto je na medzinárodnej scéne terčom kritiky nielen pre svoje geneticky upravené plodiny, ale aj pre prostriedok na ničenie buriny Roundoup so spornou účinnou zložkou glyfosfátom. Napriek tomu sa tento prostriedok používa až na 40 % nemeckých polí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona