Bayer podal ponuku na prevzatie svetového výrobcu osív Monsanto

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 10:00 • 2 min
Bayer podal ponuku na prevzatie svetového výrobcu osív Monsanto

BERLÍN - Nemecká farmaceutická a chemická spoločnosť podala nevyžiadanú ponuku na prevzatie najväčšieho producenta osív na svete Monsanto. Tento krok poukazuje na pokračovanie konsolidácie v agrochemickom biznise, do ktorého firmy tlačia vysoké zásoby na trhoch a nízke ceny komodít. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ako prvá to v stredu 18. mája oznámila spoločnosť Monsanto, neskôr to potvrdila aj nemecká firma. Ani jedna z nich však podmienky navrhovaného kontraktu nezverejnila. Ak by sa kontrakt zrealizoval, vznikol by najväčší producent osív a agrochémie na svete.

 

Vysoké zásoby a nízke ceny agrokomodít tlačia agrochemický priemysel do konsolidácie. Vo februári tohto roka sa spoločnosť ChemChina dohodla na prevzatí švajčiarskej firmy Syngenta za 43 miliárd USD (38,12 miliardy eur). Ešte predtým v decembri sa na fúzii dohodli americké spoločnosti Dow Chemical a DuPont.

 

Spoločnosť Monsanto oznámila, že jej správna rada návrh Bayeru skúma a zatiaľ nie je isté, či k transakcii nakoniec dôjde. Zároveň dodala, že ďalšie informácie poskytne až po preskúmaní ponuky. Analytici však poukazujú na možné prekážky zo strany amerických regulačných úradov, ktoré by sa mohli obávať narušenia konkurenčného prostredia. Obe firmy sa totiž prekrývajú v oblasti produkcie osív, najmä čo sa týka sóje, bavlny a kanoly.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona