Bavorský parlament prijal kontroverzný policajný zákon: Kritici pred ním varujú

NETKY.SK • 16 Máj 2018, 08:56 • 2 min
Bavorský parlament prijal kontroverzný policajný zákon: Kritici pred ním varujú

MNÍCHOV - Bavorský krajinský parlament prijal kontroverzný návrh zákona, ktorý posilňuje právomoci polície.

slovakia

left justify in out

Kritici v tejto súvislosti varujú pred rizikom obmedzenia občianskych slobôd.

 

Návrh zákona prešiel vďaka poslancom bavorskej vládnucej Kresťanskosociálnej únie (CSU), ktorá má v krajinskom parlamente väčšinu. Proti hlasovali opoziční sociálni demokrati, zelení a nezávislí poslanci.

 

Schválená legislatíva priznáva policajtom právo podniknúť "preventívnu akciu" už v prípade "hroziaceho nebezpečenstva", a nielen v prípade konkrétneho nebezpečenstva, ako to stanovovala doterajšia právna úprava.

 

Kritici poukazujú na to, že na základe ustanovení nového zákona budú môcť policajti podnikať preventívne kroky ešte skôr, než bude spáchaný akýkoľvek zločin. To by sa mohlo týkať sledovania osôb alebo testov DNA, ktoré sa spravidla môžu vykonávať len so súhlasom súdu.

 

Bavorský premiér Markus Söder (CDU) v súvislosti s novým zákonom odmieta tvrdenia, že obsahuje ustanovenia, ktoré sú v rozpore s princípmi právneho štátu.

 

V Bavorsku sa budú 14. októbra konať voľby do krajinského parlamentu. Söder, ktorý len v marci tohto roku nahradil na čele regionálnej vlády dlhoročného premiéra Horsta Seehofera, zaujíma tvrdé postoje v otázkach bezpečnosti a migračnej politiky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona