Bavorský minister financií sa obáva vzniku bankovej krízy v Taliansku

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 18:46 • 2 min
Bavorský minister financií sa obáva vzniku bankovej krízy v Taliansku

MNÍCHOV - Bavorský minister financií Markus Söder sa obáva vzniku bankovej krízy v Taliansku. Informovali o tom agentúra DPA a nemecká spravodajská televízna stanica N24. Minister uviedol, že jeden ústav je mimoriadne silno ohrozený. V jeho portfóliu spočívajú nedobytné úvery za vyše 43 miliárd eur.

slovakia

left justify in out

Podľa ministra by sa talianske úverové ústavy mohli stať ohniskom novej bankovej krízy v Európe. Politik zdôraznil, že sa smernica EÚ pre záchranu bánk, podľa ktorej sa nesmú na ozdravenie finančných ústavov použiť peniaze daňových poplatníkov, musí dodržať.

 

„Ručiteľmi neduživých bánk sú ich majitelia a veritelia, ale nie platcovia daní,“ uviedol minister v rozhovore pre denník Bild Zeitung. Dodal, že tento princíp musí teraz platiť aj pre Taliansko. Príklad členskej krajiny eurozóny ukazuje, prečo nemôže byť nijaké poistenie vkladov na celoeurópskej úrovni, pri ktorom by nemeckí sporitelia ručili za zle vedené banky v južnej Európe.

 

Po hlasovaní o brexite vo Veľkej Británii sa pozornosť sústredila na talianske nezdravé úverové ústavy. V najhoršej situácii je najstaršia banka krajiny Monte dei Paschi di Siena ***(MPS). Jej burzová hodnota sa prepadla takmer na dno. Vychádza sa z toho, že svojich nedobytných úverov v celkovej hodnote 43,4 miliardy eur sa bez pomoci štátu nezbaví.

 

Podľa smernice EÚ o bankách, ktorá vznikla po ťažkej bankovej kríze v rokoch 2008/2009, môže dôjsť k štátnej záchrane po tom, keď si splnia svoje povinnosti voči ústavom ich majitelia (akcionári) a súkromní veritelia. Až v piatok (8.7.) priznala talianska centrálna banka, že na ozdravenie viacerých finančných ústavov krajiny bude potrebovať pomoc verejnej záchrannej siete.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies