Bavorsko vytklo Rakúsku nezodpovedný prevoz utečencov, požiada o obmedzenie prisťahovalectva

NETKY.SK • 27 Október 2015, 10:53 • 2 min
Bavorsko vytklo Rakúsku nezodpovedný prevoz utečencov, požiada o obmedzenie prisťahovalectva

PASSAU - Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann obvinil dnes rakúske úrady z bezohľadného konania v utečeneckej kríze. Podľa jeho slov sa totiž snažia prepravovať utečencov cez rakúske územie čo najrýchlejšie, čo označil za neprijateľné, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Je to nezodpovedné správanie rakúskych kolegov," povedal Herrmann v rannom vysielaní Bavorského rozhlasu. Minister dodal, že Rakúsko bez predošlého oznámenia prepravuje tisíce utečencov k bavorským hraniciam a dosiaľ v tejto otázke nepreukázalo ochotu spolupracovať. "To som v prípade Rakúska ešte nezažil," vyhlásil. Bavorský premiér Horst Seehofer predtým vyzval spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú, aby neodkladne hovorila s vládou Rakúska o nekoordinovanom príleve utečencov cez bavorskú hranicu.

 

"Najdôležitejšie opatrenie, ktoré by bolo potrebné ihneď prijať, by bol telefonát spolkovej kancelárky s rakúskym kancelárom (Wernerom) Faymannom," povedal Seehofer pre dnešné vydanie novín Passauer Neue Presse (PNP) s tým, že práve telefonát oboch predsedov vlád inicioval aj politiku otvorených hraníc. Seehofer vo vyjadrení pre PNP tiež ostro kritizoval susednú krajinu. "Toto správanie Rakúska zaťažuje susedské vzťahy. Takto sa nemôže a nesmie jeden k druhému správať," vyhlásil a dodal, že počká ešte do Sviatku všetkých svätých na to, či Bavorsko pochodí v Berlíne s požiadavkami na riadenie a obmedzenie prisťahovalectva. "Ak nebudem úspešný, musíme zvážiť, aké možnosti konania máme," uviedol v súvislosti s "núdzovými opatreniami", ktorými už skôr pohrozil.

 

Prílev utečencov cez rakúsko-nemecké štátne hranice pokračuje, napísala agentúra DPA. Len do oblasti Passau prišlo v pondelok 8000 migrantov, oznámil dnes hovorca spolkovej polície v Bavorsku Frank Koller. V pondelok podvečer sa podľa neho v pohraničnej obci Wegscheid museli naraz postarať o 2000 migrantov. "Nemohli sme sa na to pripraviť," povedal Koller s tým, že od rakúskych úradov nedostali vopred nijaké upozornenie, aj keď utečencov zrejme k hraniciam prepravili autobusmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies