Bauer má vo voľbách predsedu KSK už podporu SaS a SDKÚ

NETKY.SK • 11 November 2013, 11:50 • 2 min
Bauer má vo voľbách predsedu KSK už podporu SaS a SDKÚ

KOŠICE - Kandidáta Konzervatívnych demokratov Slovenska (KDS) Rudolfa Bauera v druhom kole volieb predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) podporujú už strany SaS a SDKÚ-DS. Automaticky by mal podporu získať aj od hnutia NOVA a OKS, zrejme ho podporí aj KDH.

slovakia

left justify in out

Neúspešný kandidát v prvom kole Rastislav Masnyk, ktorý kandidoval za SaS s podporou SDKÚ-DS, uzavrel s Bauerom pred voľbami dohodu o vzájomnej podpore v prípade druhého kola. "Dohoda platí, má moju podporu v druhom kole," uviedol dnes pre TASR Masnyk. 

Podporu SaS pre Bauera potvrdil košický regionálny predseda strany Peter Pihorňa. Pridať by sa podľa neho mali formou deklarácie aj ďalšie pravicové strany. "Očakávam zjednotenie pravice v druhom kole na základe rozhovorov pred a počas prvého kola volieb," povedal Pihorňa. 

Predseda košického Regionálneho zväzu SDKÚ-DS Marek Vargovčák uviedol, že strana vnímala prvé kolo volieb ako primárne voľby pravicových kandidátov. "Ak uspel pán Bauer, tak má našu podporu v druhom kole," uviedol pre TASR Vargovčák.

KDH o definitívnej podpore nerozhodlo, zasadnúť musia ešte regionálne štruktúry. "Ja za seba viem koho (podporiť), ale musíme sa stretnúť ako krajská štruktúra, termín ešte nie je stanovený," povedal krajský šéf KDH Jozef Bobík. Samotný Bauer krátko po zverejnení výsledkov prvého kola volieb pre TASR uviedol, že má sľúbenú predbežnú podporu priamo od predsedu KDH Jána Figeľa.

Oficiálne rozhodnutie nemá ešte hnutie NOVA Daniela Lipšica, podpora by však mala byť jasná. "Musí to prebehnúť určitým procesom, ale už po našom krajskom sneme sme deklarovali, že chceme podporiť v druhom kole pravicového kandidáta," uviedla predsedníčka krajského koordinačného centra hnutia Iveta Sokolová.

Zjavnú podporu má Bauer aj zo strany OKS. Tá pred voľbami navrhla ostatným pravicovým stranám deklarovať podporu v druhom kole pre úspešného pravicového kandidáta. "Z toho automaticky vyplýva, že dáme podporu pánovi Bauerovi, ale nemá to ešte oficiálnu podobu," povedal Ivan Kuhn, ktorý za OKS neúspešne kandidoval za predsedu KSK. 

Ďalší neúspešný kandidát na košického župana Vladimír Gürtler, ktorý je predsedom strany 7 Statočných, nevedel zatiaľ povedať, aký postoj bude mať strana pre druhé kolo. "Zasadne naša republiková rada, predpokladám, že zaujme stanovisko. Máme ešte relatívne čas, tam sa rozhodne," uviedol.

V druhom kole volieb šéfa KSK sa stretne Bauer s doterajším predsedom VÚC Zdenkom Trebuľom (Smer-SD, Most-Híd, SMK). V prvom kole vyhral Trebuľa so ziskom 48,57 percenta hlasov, Bauer bol druhý, keď zaň hlasovalo 24,53 voličov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies