Baťovci už tento mesiac požiadajú o odškodné

NETKY.SK • 3 September 2013, 07:36 • 2 min
Baťovci už tento mesiac požiadajú o odškodné

BRATISLAVA - Dediči po najznámejšom československom podnikateľovi Janovi Antonínovi Baťovi podajú v týchto dňoch formálnu žiadosť o vyplatenie odškodného za majetok, ktorý bol Baťovi zhabaný na základe Benešových dekrétov. Jeho výšku však stanoví až ministerstvo financií, informuje denník Pravda. Zástupca dedičov Tomáš Pecina odhaduje cenu majetku na viac ako miliardu eur.

slovakia

left justify in out

Podľa Pecinu už majú materiály o Baťovom majetku skompletizované. „Tento mesiac by sme chceli podať formálnu žiadosť na ministerstvo financií o vyplatenie náhrady,“ tvrdí pre Pravdu Pecina. Pod Baťov koncern patrilo veľké množstvo podnikov, vybudoval tu štyri priemyselné centrá, Partizánske, Svit, Nové Zámky a Bošany. Prostredníctvom akciovej spoločnosti vlastnil napríklad aj Bojnický zámok. Pri dohľadávaní majetkov sa podľa Pecinu zistilo, že do Baťovho koncernu patril ešte aj Pravenec a letisko Poprad. Naopak, Gumárne Púchov, o ktorých sa pôvodne hovorilo ako o majetku Baťovcov, do koncernu nepatrili. 

Tento mesiac prídu z USA na Slovensko vnuk a vnučka J. A. Baťu John Nash a Mario Barroso. Okrem riešenia majetkových záležitostí sa na pozvanie primátora Jozefa Božika zúčastnia na oslavách 75. výročia založenia Partizánskeho (predtým Baťovany). Primátor tvrdí, že potomkov známeho podnikateľa pozval preto, aby svojou prítomnosťou umocnili skutočnosť, že zakladateľom mesta je práve jeden z najznámejších podnikateľov. „Súčasťou osláv je aj odhalenie tabule Jana Antonína Baťu v parku a jeho príbuzní budú súčasťou veľkej skupiny pozvaných hostí,“ dodal pre Pravdu Božik. Oslavy jedného z najmladších miest na Slovensku sa budú konať od 13. do 15. septembra. 

John Nash (53) a jeho sesternica Mario Barroso neprídu k nám prvýkrát. John má za manželku Slovenku Janu (46), ktorá pochádza z dedinky Solčany pri Topoľčanoch. Potomok slávneho podnikateľa tam podľa jeho svokry pani Márie Melicharekovej chodieva tak raz za dva roky. „Moja dcéra sa s Johnom zoznámila, ešte keď pracovala na obchodnom konzuláte v Sao Paule,“ povedala 67-ročná pani Melichareková. Stretli sa u jeho tety Ľudmily Baťovej, ktorá tam viedla československý tanečný súbor. Keďže Jana na Slovensku roky tancovala v ľudovom súbore, neodolala a začala tancovať aj pod vedením tety Ľudmily. A jedného dňa prišiel John na návštevu k svojej tete... 

John podľa vyjadrení pani Melicharekovej nepokračuje v rodinnom podniku. „Venuje sa marketingu a počítačom, dcéra je ekonómka,“ dodala. Spolu majú tri deti, vysokoškoláčku Andrejku (20), maturantku Katku (18) a tiež ešte študenta Jamesa (15). Žijú v Hamptone pri Bostone. „Stretávame sa tak raz za rok, občas prídu k nám na Slovensko alebo chodievame za nimi. A takmer denne sme v kontakte, teraz to už nie je problém,“ povedala pani Mária. 

Snahu o dedičstvo po veľkopodnikateľovi pani Melichareková nekomentuje. „Nechcem sa do toho miešať, sú to majetkové záležitosti môjho zaťa a jeho rodiny, myslím si, že nechcú nič, čo im nepatrí, ani kaštiele, ani fabriky, len sa chcú dohodnúť na finančnom vyrovnaní,“ dodala pre Pravdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies