Batmobil vytvorený fanúšikom vydražili za 137-tisíc dolárov

NETKY.SK • 8 December 2014, 10:33 • 2 min
Batmobil vytvorený fanúšikom vydražili za 137-tisíc dolárov

BRATISLAVA - Batmobil, ktorý pred vyše 50 rokmi vytvoril fanúšik komiksov Forrest Robinson, vydražili v sobotu 6. decembra v USA za 137-tisíc amerických dolárov (v prepočte takmer 111-tisíc eur). Ide pritom iba o zlomok ceny, ktorú za iný dopravný prostriedok komiksového superhrdinu Batmana zaplatil vlani v januári nemenovaný kupec.

slovakia

left justify in out

Ten si kúpil vozidlo, ktoré použili v seriáli Batman (1966 - 1968), za 4,2 milióna dolárov.

Robinson vytvoril batmobil z Oldsmobilu 88 z roku 1956 podľa komiksov zo 40. a 50. rokov 20. storočia. Na úpravách pracoval tri roky a dokončil ho v roku 1963, teda skôr ako zostrojili auto pre spomínaný seriál, v ktorom si Batmana zahral Adam West. Televízny projekt zaznamenal veľký úspech, vydavateľstvo DC Comics si preto prenajalo Robinsonovo vozidlo a používalo ho ako lákadlo pre turistov prevažne na východnom pobreží. 

 

Pre veľký záujem verejnosti vzniklo niekoľko ďalších replík batmobilu, ten pôvodný preto vrátili jeho majiteľovi, ktorý sa ho o niekoľko rokov rozhodol predať. Auto zmenilo vlastníka ešte niekoľkokrát. V roku 2008 ho objavil istý muž ako hrdzavie v štáte New Hampshire. Vo februári 2013 ho kúpila firma Toy Car Exchange LLC, ktorá ho ponúkla do spomínanej dražby. Pred predajom ho však nechala zrekonštruovať. Ako uviedla Margaret Barrett zo spoločnosti Heritage Auctions, vozidlo má v sebe kus americkej histórie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona