Basurin: Ukrajina chystá pri demarkačnej čiare vojenské cvičenie

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 14:11 • 2 min
Basurin: Ukrajina chystá pri demarkačnej čiare vojenské cvičenie

KYJEV - Napriek dohode o prímerí sa účastníci ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny aj dnes navzájom obvinili z porušenia dohody o zastavení paľby, vyplýva zo správ ruských a ukrajinských agentúr.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa hovorcu generálneho štábu ukrajinskej armády Vladyslava Selezňova boli pozície vládnych síl za posledných 24 hodín 49-krát terčom ostreľovania protivníka, pričom šesťkrát šlo o delostreleckú a 17-krát o mínometnú paľbu. Situácia je najviac napätá v okolí Donecka, v blízkosti obce Šyrokyne a v smere na prístav Mariupol. O život neprišiel žiaden ukrajinský vojak a nikto nebol ani zranený.
     

Zástupca veliteľa jednotiek samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduard Basurin dnes informoval o 51 prípadoch, keď prímerie narušili vládne jednotky, a to ostreľovaním v oblasti obcí Šyrokyne, Horlivka, Spartak a severnej časti Donecka. Vládne sily použili ručné strelné zbrane, mínomety s kalibrom 82 a 120 mm, ako aj húfnice.
     

Basurin dnes podľa agentúry RIA Novosti označil za provokáciu zámer kyjevského vedenia usporiadať vojenské cvičenie v blízkosti demarkačnej čiary v Donbase. 
     

Basurin uviedol, že Kyjev o manévroch, ktoré sa uskutočnia v okolí obce Majorsk, koordinačné centrum sprostredkujúce kontakty medzi oboma stranami konfliktu, ako aj misiu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Podľa Basurina OBSE prekvapili plány Kyjeva, ale prisľúbili, že do dejiska cvičenia vyšlú monitorovací tím.    
     

Na tlačovej konferencii, ktorá sa dnes konala v Donecku, Basurin vyhlásil, že cvičenie "je ďalšou provokáciou ukrajinskej strany". "Zvolať manévre im nikto nezakazuje..., ale prečo to robia akurát na demarkačnej čiare, v tzv. nárazníkovej zóne," pozastavil sa Basurin. 
     

Jeden z vedúcich predstaviteľov samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Vladislav Dejnego dnes upozornil na zníženie aktivity kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny a vyhlásil že zo svedčí o neochote Kyjeva a OBSE hľadať cesty na realizáciu opatrení schválených 12. februára v bieloruskom Minsku. Požiadavky na zintenzívnenie práce kontaktnej skupiny sa podľa Dejnega "sústavne" ignorujú.
     

Schôdza kontaktnej skupiny, ktorá sa konala 12. februára v Minsku, sa skončila uzavretím dohody o prímerí, ktoré platí od 15. februára. Dohoda obsahuje aj klauzulu o stiahnutí ťažkých zbraní, vytvorenie bezpečnostnej zóny a výmene väzňov. Krátko po tom, ako dohoda nadobudla platnosť, sa obnovili prestrelky medzi znepriatelenými stranami, aj keď ich intenzita sa znížila. Kyjev momentálne zvažuje, že by sa na OSN a EÚ obrátil so žiadosťou o vyslanie mierových zborov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies