Bastrnák: Riešením by bol aj jednorazový poplatok pri vstupe k lekárovi

NETKY.SK • 12 Február 2015, 11:33 • 2 min
Bastrnák: Riešením by bol aj jednorazový poplatok pri vstupe k lekárovi

BRATISLAVA - Riešením súčasnej situácie okolo poplatkov v ambulanciách by bolo aj zavedenie jednorazového poplatku za vstup do ambulancie k lekárovi. V parlamentnej rozprave k návrhu novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá prináša zmeny v poplatkoch, to dnes uviedol poslanec Mostu-Híd Tibor Bastrnák. On si vie predstaviť, že by išlo o poplatok na úrovni 70 centov až jedno euro.

slovakia

left justify in out

Opozičný poslanec zároveň uznal, že toto zrejme vládny Smer-SD nikdy nepodporí, keďže bojoval proti a napokon aj zrušil 20-korunové poplatky zavedené za Rudolfa Zajaca (vtedy ANO). Bastrnák je však presvedčený, že aj po zvýšení priamych platieb u lekára by bol každý pacient spokojnejší, ak by zaplatil len za vstup. "Bolo by to aj jednoduchšie a ľahko kontrolovateľné. Lekári by nemuseli mať registračné pokladnice, lebo by mali zoznam, koľko pacientov u nich bolo," povedal.

 

Bastrnák uznáva, že novela upravujúca poplatky je potrebná, návrh ministerstva zdravotníctva však považuje za málo ambiciózny. "Potrebujeme totiž systémový prístup. V istej miere sú poplatky v zdravotníctve potrebné, aby sa obmedzilo nadmerné využívanie zdravotnej starostlivosti. V našom zdravotníctve je však viac ako 25-percentný podiel priamych platieb, čo je nadpriemer v rámci krajín OECD. Mali by sme sa preto snažiť priame platby znižovať," odporučil. Keďže tento návrh novely zákona podľa jeho slov neprinesie dlhodobé riešenie problémov, Bastrnák podal procedurálny návrh, aby sa novela vrátila ministerstvu na prepracovanie.

 

Problematiku poplatkov u lekárov chce upraviť aj bývalý šéf rezortu Ivan Uhliarik (KDH), ktorý v rozprave predložil pozmeňujúci návrh zavádzajúci limit na poplatky u lekára po vzore ochranného limitu na doplatky za lieky. Jeho návrh má umožniť pacientom žiadať svoju zdravotnú poisťovňu o úhradu čiastky, ktorá by bola nad stanoveným limitom. Takáto možnosť by sa týkala zdravotne ťažko postihnutých, ako aj poberateľov invalidného a starobného dôchodku.

 

Z vládnej novely vyplýva, že za vypísanie receptu, potvrdenie priepustky do práce pri ošetrení, objednanie na prednostné vyšetrenie, ak lekár pacientovi nedá termín do desiatich dní, by lekári v ambulanciách už čoskoro nemali vyberať poplatky. Ministerstvo zdravotníctva si od právnej normy sľubuje zavedenie jednoznačných pravidiel.

 

Podľa nového systému pacient nemá platiť poplatky za žiadne úkony súvisiace s vyšetrením, ktoré lekárom plne hradia poisťovne. Pacient nebude za tieto činnosti platiť žiadnu úhradu, nakoľko sú súčasťou zdravotného výkonu. Zoznam takýchto výkonov možno nájsť v nariadení vlády 777/2004. Nová legislatíva nestanovuje presnú výšku možných poplatkov, ani ich limity. Poplatky si stanovia samotní lekári, cenníky im budú schvaľovať samosprávne kraje. Iné, ako schválené poplatky, nebudú môcť vyberať.

 

"Táto problematika patrí dlhodobo k najproblémovejším témam v rezorte, občania ju vnímajú mimoriadne citlivo a poplatky rôzneho druhu zaťažujú a trápia pacientov. Preto sme sa rozhodli sprehľadniť túto oblasť a vyjsť v ústrety pacientom," povedal minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD). Na uvedený problém podľa jeho slov poukazovali aj mnohé pacientske podnety a sťažnosti, ktoré sa týkajú práve neprehľadného systému platieb v ambulanciách.

 

Zákon počíta s účinnosťou od 1. marca 2015, pokiaľ ho podpíše prezident. Poskytovatelia budú povinní doručiť samosprávnemu kraju podľa miesta prevádzkovania zdravotníckeho zariadenia zoznam zdravotných výkonov a služieb, pri ktorých možno požadovať úhradu najneskôr do 31. marca 2015. Samosprávny kraj má na schválenie tohto zoznamu 60-dňovú lehotu od jeho doručenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies