Bastrnák: Možná hrozba z predaja niektorých liekov stále trvá

NETKY.SK • 17 Január 2015, 13:50 • 2 min
Bastrnák:  Možná hrozba z predaja niektorých liekov stále trvá

BRATISLAVA - Poslanec strany Most-Híd Tibor Bastrnák interpeloval ministra zdravotníctva SR Viliama Čisláka vo veci lieku proti kašľu s účinnou látkou dextrometorfan, ktorý je napriek varovaniam stále voľne dostupný a ohrozuje najmä neplnoletých.

slovakia

left justify in out

Ešte v polovici minulého roka média poukázali na jeden z voľnopredajných liekov proti kašľu, ktorý vo väčších dávkach pôsobí ako droga, pripomína Bastrnák. Tieto upozornenia však podľa neho zostali bez efektu a liek je naďalej voľne dostupný.

 

„Považujeme za neprijateľné, že kompetentní ešte stále neobmedzili predaj voľne dostupného lieku o ktorom je známe, že má vo vyšších dávkach halucinogénne účinky, dokonca pri predávkovaní môže byť aj životu nebezpečný,“ vysvetlil poslanec Mosta-Híd a podpredseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo.

 

Informácie o halucinogénnych účinkoch lieku sa podľa Bastrnáka už dlhšie nebezpečne rýchlo šíria na sociálnych sieťach, predovšetkým medzi mladými, čo ohrozuje stovky až tisícky neplnoletých. „Preto je vyjadrenie ministerstva zdravotníctva, že čaká do konca mesiaca na vyjadrenie Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv vo veci preskripcie tohto lieku, podľa strany Most-Híd neprípustné, najmä keď ide o neplnoletých, ktorí môžu byť vystavení aj nebezpečenstvu predávkovania sa,“ zdôraznil Bastrnák.

 

Poslanec Mosta-Híd žiada od ministra zdravotníctva vysvetlenie, ako chce jeho rezort postupovať v záujme urýchleného vyriešenia problému s liekmi s účinnou látkou dextrometorfan. „Podľa mojich informácií je takýchto voľne dostupných liekov s účinnou látkou dextrometorfan v našich lekárňach viac a preto je tento problém nutné vyriešiť čo najrýchlejšie a zároveň komplexne,“ dodal Bastrnák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona