Basketbalový klub Inter sa cíti ukrivdený, Rančík: Chceli sme vyhrať fair-play

NETKY.SK • 12 Máj 2014, 14:46 • 2 min
Basketbalový klub Inter sa cíti ukrivdený, Rančík: Chceli sme vyhrať fair-play

BRATISLAVA - Vedenie i hráči basketbalového klubu Inter Bratislava sa cítia ukrivdení z toho, že nedostali šancu vybojovať si titul fair-play spôsobom a na palubovke.

slovakia

left justify in out

Generálny manažér Michal Ondruš na pondelňajšej tlačovej konferencii ďalej vyjadril nespokojnosť so spôsobom, akým celú kauzu prehodili na stranu Interu predstavitelia Prievidze a uviedol, že "žlto-čierni" vyhrali titul zaslúžene aj napriek tomu, že sa o tom rozhodlo od stola.
     

"My Inter sa cítime byť poškodení a ukrivdení medializovanými informáciami, ktoré sú hlavne prekrútené. Neteší nás, ako celá záležitosť dopadla. Boli by sme radšej, keby sme ukončili sériu úspešne na palubovke. Podľa výkonov v sezóne i po prvých dvoch zápasoch finálovej série sme presvedčení, že by sme uspeli aj inak, ako takto. Každopádne, Inter obhájil titul. Celý rok sme tvrdo pracovali na tom, aby sme splnili tento náš cieľ. Na to, čo sa stalo v treťom a štvrtom zápase nemal Inter žiaden vplyv," vyhlásil Ondruš.
   

"Žlto-čierni" vyhrali základnú časť extraligy s bilanciou 26 víťazstiev a šesť prehier, pričom druhú Prievidzu predbehli o tri body. Z desiatich duelov play off nezaváhali ani v jednom. "Odmietame tvrdenia, že by sme si titul nezaslúžili, alebo ho nezískali právom. Problém sme nespôsobili my a ani naši fanúšikovia, problém sa stal v prievidzskej hale. Taká vec sa môže stať hocikde, na basketbale, na futbale, či na hokeji. Opäť sa ukázalo, aké je dôležité zabezpečiť poriadok a poriadnu organizáciu v halách," pokračoval.
     

Inter išiel v piatok do Prievidze za stavu 2:0. Z tretieho a štvrtého finále však nakoniec nebolo nič, keďže pred piatkovým stretnutím trafil jeden z domácich fanúšikov hodeným predmetom do hlavy rozhodcu Petra Karniša. Hracia komisia Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) ešte v piatok neskoro večer skontumovala výsledok duelu v prospech Interu. Okrem finančnej pokuty HK SBA potrestala BC Prievidza zavretím haly na dva zápasy. Hornonitrania s rozsudkom nesúhlasili a na znak protestu nenastúpili na sobotňajší štvrtý duel. HK SBA následne v nedeľu skomtumovala aj ten a tak Inter vyhral celú finálovú sériu 4:0 na zápasy.
     

Prievidžania po zrušenom zápase usporiadali emotívnu tlačovú konferenciu, na ktorej nechýbali slzy či obviňovania na adresu rozhodcov, SBA i bratislavského Interu. Domáci verili, že ak sa so súperom dohodnú, tretí zápas by sa mohol odohrať v sobotu aj s divákmi. "My sme krátko po incidente, ktorý nastal, vlastne krátko pred rozskokom tretieho finálového zápasu boli neustále v kontakte s domácimi funkcionármi i s rozhodcami. Boli by sme najradšej, keby sme dostali šancu hrať ho. Žiaľ, zápas bol ukončený arbitrom a my naozaj voči tomuto rozhodnutiu nemôžeme nič povedať a je to mimo nás," odpovedal na obvinenia Ondruš. "Áno. V čase, keď prebiehalo ošetrenie rozhodcu, tak sme deklarovali, že by sme chceli hrať. Zápas bol však ukončený rozhodcom. V piatok večer nám bolo mailom doručené rozhodnutie HK SBA. V tom čase sme sedeli s funkcionármi Prievidze a rozprávali sa o vzniknutej situácii. O možnosti hrať v sobotu tretí zápas aj s divákmi. Oni tvrdili, že ak sa dohodneme, tak nám to HK umožní. S tým sme však nesúhlasili. Uviedli sme, že my sa nebudeme odvolávať proti HK, aj keby sme s jej rozhodnutím nesúhlasili," pokračoval.
     

"Nesúhlasíme s obvineniami zo strany prievidzského klubu. Na svedomí to majú prievidzskí fanúšikovia a teda aj ich klub, preto nechápeme, prečo sa snažia situáciu previesť na nás. Inter nič neporušil a nič nezmaril, chceli sme hrať a s tým sme do Prievidze prišli," uviedol Ondruš, ktorého prekvapilo, že domáci po piatkových udalostiach nenastúpili na sobotňajší zápas. "Nechápeme, prečo sa nesnažili obrátiť nepriaznivý stav a nezabojovať práve na palubovke. Podľa nás tento krok nemá žiadne racionálne opodstatnenie. Dozvedeli sme sa o ňom v sobotu popoludní. Mysleli sme si, že je to výmysel. Dokážem čiastočne pochopiť ich frustráciu, na druhej strane ale nedokážem pochopiť toto iracionálne rozhodnutie."
     

Podľa vedenia bratislavského klubu vznikla myšlienka, že by sa tretí duelu mohol odohrať po vzájomnej dohode klubov z iniciatívy šéfa Združenia mužských basketbalových klubov (ZMBK) a trénera slovenskej mužskej reprezentácie v jednej osobe Miroslava Grznára. "Riešenie, aké požadovali funkcionári Prievidze, žiadny predpis SBA, Hracej komisie a to nie len na Slovensku nepozná. Počas rozhodovacieho konania, keď sme čakali na verdikt, nám volal aj pán Grznár s požiadavkou, citujem: 'vykašlite sa na predpisy, dohodnite sa s Prievidzou a odohrajte to'. Zrejme sa o takejto možnosti dozvedeli aj funkcionári Prievidze práve od neho a táto myšlienka im dala nádej, že práve Inter by mohol situáciu zvrátiť," uviedol Ondruš. Inter však s takýmto konaním nesúhlasil. "Bolo by to bezprecedentné porušenie pravidiel a predpisov, ktoré by ovplyvnilo celú súťaž aj do budúcnosti. My sme preto pánovi Grznárovi povedali, že on by mal byť zo svojho titulu prvý, kto by mal dbať na dodržiavanie pravidiel," dodal.
     

Pred piatkovým zápasom letiace predmety z tribúny mali navyše trafiť aj niekoľkých hráčov Interu. "Už počas rozcvičky trafili aj našich hráčov, napríklad dvakrát Rančíka. Chalani išli za nami, že čo s tým majú robiť. Povedali sme im, nech na to kašlú, nech si to nevšímajú, nebudeme tu zbytočne rozpútavať nejaké vášne, rozcvičujte sa ďalej. My sme napriek takýmto atakom chceli hrať," uviedol Ondruš.
     

Jeden z lídrov "žlto-čiernych" Martin Rančík sa osobne s podobnou situáciou ešte nikdy nestretol: "Viackrát som podobné situácie videl cez TV alebo som počul sprostredkovane, ale osobne som bol súčasťou niečoho takého prvýkrát. Naši hráči nechápali situáciu, nechápali, prečo sa nehrá. My sme boli pripravení zobrať si titul na palubovke. V sobotu to bolo psychicky ťažšie, nevedeli sme, či sa bude hrať, či nie. Boli sme sklamaní, cítili sme sa ukrivdení, chceli sme získať titul fair-play."
     

Tréner Oleg Meleščenko má osobné skúsenosti z ruskej ligy. "Keď sme s Lokomotivom hrali o tretie miesto v play off, tak tréner CSKA nebol spokojný s rozhodcami a odstúpil zo zápasu. Kontumačne sme vyhrali celú sériu. Zažil som to v Rusku viackrát, ale rozhodnutia boli vždy podľa pravidiel. Buď ich akceptuješ alebo nie. My ako Inter s tým nemáme nič spoločné," uviedol.
     

Inter tak nemal šancu osláviť titul na palubovke, na fanúšikov sa tak dostane až v stredu, kedy by si mal pravdepodobne prevziať aj medaily a majstrovský pohár. "Chystáme stretnutie s fanúšikmi a rozlúčku so sezónou, pravdepodobne v stredu. Verím, že sa im aspoň takýmto spôsobom aspoň čiastočne odvďačíme za podporu, ktorú nám preukázali počas celej sezóny," dodal Ondruš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona