Basketbalista Rodman pricestoval do KĽDR navštíviť priateľa Kima

NETKY.SK • 3 September 2013, 10:20 • 2 min
Basketbalista Rodman pricestoval do KĽDR navštíviť priateľa Kima

SINGAPUR - Americký basketbalista Dennis Rodman dnes už druhýkrát počas tohto roku pricestoval na návštevu do KĽDR. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Svoj päťdňový pobyt však podľa vlastných slov nemieni využiť na to, aby loboval v prospech prepustenia väzneného amerického misionára Kennetha Baeho, ktorý si odpykáva 15-ročný trest za údajný pokus o zvrhnutie režimu v KĽDR. V telefonickom rozhovore pre Reuters Rodman spresnil, že "ide o ďalšie turné basketbalovej diplomacie". Dodal, že do KĽDR prichádza, aby sa stretol so svojím "priateľom Kimom" a aby hovoril o basketbale. Najnovšiu Rodmanovu cestu do KĽDR sponzoruje írska stávková spoločnosť Paddy Power.

Rodman zavítal do KĽDR aj v marci toho roku - v čase, keď sa táto časť sveta ocitla na pokraji vojny a KĽDR sa Spojeným štátom, Kórejskej republike i Japonsku vyhrážala raketovými údermi. Rodman sa vtedy v Pchjongjangu stretol aj s lídrom KĽDR Kim Čong-unom, ktorého označil za svojho priateľa a úžasného človeka. Médiá na jar zverejnili niekoľko záberov Rodmana a Kima, ako bok po boku sledujú basketbalový zápas, smejú sa a popri tom jedia a pijú.

O podmienkach prepustenia občana USA, misionára Baeho, mal minulý týždeň v KĽDR rokovať osobitný vyslanec USA pre ľudské práva v KĽDR Robert King. Kingovu misiu pozorovatelia vnímali ako dôkaz začiatku zlepšovania doteraz napätých vzťahov medzi USA a KĽDR. Severná Kórea však koncom minulého týždňa pozvanie na návštevu zrušila, pričom ako dôvod uviedla spoločné vojenské cvičenie jednotiek USA a Južnej Kórey.

Severokórejský súd 15. apríla odsúdil Baeho na 15 rokov nútených prác za pokus o štátny prevrat. Najvyšší súd KĽDR v zdôvodnení rozsudku uviedol, že 45-ročný Bae zneužil svoje podnikanie v cestovnom ruchu, aby založil skupiny, ktoré sa mali v Severnej Kórei pokúsiť o zvrhnutie vlády. 

Baeho zatkli vlani v novembri, keď sprevádzal skupinu turistov po severnej časti KĽDR. Rozsudok nad ním padol v čase, keď vyostrujúce sa slovné útoky medzi Pchjongjangom a Washingtonom vyvolali vo svete obavy z vypuknutia vojny na Kórejskom polostrove. 

Bae pôsobil ako misionár v Číne a KĽDR, ktorá síce hlása náboženskú slobodu, ale súčasne ju tvrdo kontroluje a vyžaduje od občanov oddanosť vládnucej dynastii Kimovcov. Baeho rodina pre Reuters uviedla, že Kennethova hlboká viera a snaha pomôcť severokórejským sirotám mohla byť tiež jednou z príčin jeho zatknutia.

Baeho sestra Terri Chungová v rozhovore pre Reuters z 10. augusta uviedla, že jej brat je vo väzení pre cudzincov a vykonáva poľnohospodárske práce: pomáha pri orbe a výsadbe. Nedávno ho previezli do štátnej nemocnice, pretože mal celý rad zdravotných problémov, vrátane zväčšeného srdca, cukrovky, bolestí chrbta a nôh.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies