Basketbalista Rodman: Kim chce v KĽDR skutočne niečo zmeniť

NETKY.SK • 7 September 2013, 08:20 • 2 min
Basketbalista Rodman: Kim chce v KĽDR skutočne niečo zmeniť

PCHJONGJANG - Bývalá hviezda americkej basketbalovej ligy NBA Dennis Rodman dnes odcestoval zo Severnej Kórey, kde sa počas päťdňovej návštevy opäť stretol s jej vodcom Kim Čong-unom.

slovakia

left justify in out

Pri odchode z hotela Rodman spravodajcovi AP povedal, že Kim ho pozval na ďalšiu návštevu. Podotkol tiež, že Kim chce "teraz (v KĽDR) skutočne niečo zmeniť". Kim Rodmana povzbudil, aby po návrate do USA rozprával o KĽDR "len samé dobré a pozitívne veci".  Basketbalista dodal, že sa s Kimom veľa rozprávali. Obaja si spolu pozreli aj basketbalový zápas a Kim Čong-un usporiadal pre Rodmana aj večeru. Rodman prvýkrát navštívil Severnú Kóreu vo februári, aby nakrútil o svojej ceste film a podporil šport. Kim Čong-una vtedy Rodman označil za "skvelého človeka". Basketbalista zároveň zdôrazňoval, že "športová diplomacia" môže zlepšiť vzťahy medzi USA a KĽDR.

Rodman pred odchodom do KĽDR novinárom v Pekingu povedal, že účelom jeho cesty je len "stretnutie s priateľom Kimom" a odštartovanie tamojšej basketbalovej sezóny, a nie vyjednávanie o prepustení v KĽDR väzneného amerického misionára Kennetha Baeho. Agentúra AP však pripomína, že Rodman pred časom žiadal Baeovo prepustenie na slobodu prostredníctvom svojho konta v Twitteri.

Severokórejský súd 15. apríla odsúdil Baeho na 15 rokov nútených prác za pokus o štátny prevrat. Najvyšší súd KĽDR v zdôvodnení rozsudku uviedol, že 45-ročný Bae zneužil svoje podnikanie v cestovnom ruchu, aby založil skupiny, ktoré sa mali v Severnej Kórei pokúsiť o zvrhnutie vlády. Baeho zatkli vlani v novembri, keď sprevádzal skupinu turistov po severnej časti KĽDR. Rozsudok nad ním padol v čase, keď vyostrujúce sa slovné útoky medzi Pchjongjangom a Washingtonom vyvolali vo svete obavy z vypuknutia vojny na Kórejskom polostrove.  Bae pôsobil ako misionár v Číne a KĽDR, ktorá síce hlása náboženskú slobodu, ale súčasne ju tvrdo kontroluje a vyžaduje od občanov oddanosť vládnucej dynastii Kimovcov. Baeho rodina pre Reuters uviedla, že Kennethova hlboká viera a snaha pomôcť severokórejským sirotám mohla byť tiež jednou z príčin jeho zatknutia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies