Báseň Anny Frankovej, ktorá bola obeťou holokaustu, vydražili za 140.000 eur

NETKY.SK • 23 November 2016, 18:47 • 2 min
Báseň Anny Frankovej, ktorá bola obeťou holokaustu, vydražili za 140.000 eur

AMSTERDAM - Báseň Anny Frankovej - jednej z najznámejších obetí holokaustu - dnes vydražili v holandskom meste Haarlem za 140.000 eur. Informoval o tom podľa agentúry DPA tamojší aukčný dom Bubb Kuyper.

slovakia

left justify in out

Anna Franková bolo nemecké dievča židovského pôvodu, ktoré sa spolu so svojou rodinou skrývalo počas druhej svetovej vojny v nepoužívaných priestoroch firemného skladu na ulici Prisengracht 263 v Amsterdame. Úkryt však bol len krátko pred koncom vojny prezradený a rodinu deportovali do nemeckých koncentračných táborov Auschwitz-Birkenau a Bergen-Belsen. Tie prežil len Annin otec Otto Frank.

 

Anna sa neskôr stala veľmi známou vďaka denníku, ktorý si písala ešte počas úkrytu v Amsterdame (od 12. júna 1942 do 1. augusta 1944) a ktorý po vojne vydal v Holandsku práve jej otec. Báseň, ktorá bola predmetom dnešnej dražby v Haarleme, napísala Anna ako 12-ročná do spolužiakovho zošita 28. marca 1942, teda v čase, keď ešte chodila do špeciálnej školy vyhradenej len pre Židov, krátko predtým, ako sa jej rodina uchýlila do zmieneného úkrytu.

 

Aukčný dom hodnotu osemriadkovej básne na stránke vytrhnutej zo školského zošita pôvodne odhadol na 30.000-50.000 eur, záujem kupujúcich však predstihol jeho očakávania.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona