Bašavel v tržnici láka na rómsky rokenrol, workshopy, filmy i kuchársku šou

NETKY.SK • 15 August 2015, 13:22 • 2 min
Bašavel v tržnici láka na rómsky rokenrol, workshopy, filmy i kuchársku šou

BRATISLAVA - Desať hodín plných zábavy, hudby, spevu, tanca, ale aj divadla či rómskej kuchyne čaká návštevníkov Bašavelu v tržnici. Na festivale, ktorého dejiskom bude v nedeľu 16. augusta od 12.00 do 22.00 bratislavská Stará tržnica, oslávi desať rokov existencie štipendijný program Divé maky, ktorý od roku 2006 podporil vyše 480 rómskych detí a mládeže, aby mohli študovať a rozvíjať svoj talent.

slovakia

left justify in out

"Pripravili sme workshopy pre malých aj veľkých, školu rómskej kuchyne, kuchársku šou, kde bude pani Zdenka Mahajová ukazovať, ako sa varia špeciality pre tých, čo sa na kurz nedostanú," povedala pre TASR zakladateľka štipendijného programu a správkyňa občianskeho združenia Divé maky Barbora Kohútiková.

 

Návštevníkom, ktorí sa nebudú učiť variť tradičnú zemiakovú polievku, pašvare - pečené rebrá či džatky na slano i na sladko, dáva do pozornosti ďalší program festivalu autentickej rómskej hudby, tanca a zábavy. Na podujatie s podtitulom Poklady z osady zavíta česká kapela Terne Čhave so svojím rómskym rokenrolom. Temperamentnú hudbu, ale aj humor dodajú tiež Sendrejovci v spojení s kapelou Para. V dvojhodinovom galaprograme sa predvedú talentované deti z Divých makov v spolupráci so speváčkou Agatou Siemaszko, perkusionistom Eddym Portellom a tanečnou skupinou Credance.

 

Odvážni záujemcovia môžu absolvovať cirkusové kúsky v rámci Cirkus-Kus workshopu. Deti, ale aj dospelí si môžu vyskúšať chodúle, chodenie po lane či žonglovanie. Sprievodný program ponúka aj divadelné predstavenie, ktoré talentované "maky" naštudovali s režisérkou Naďou Uherovou, Literárny klub s dielami rómskych autorov či možnosť naučiť sa rómske tance s Lacom Cmorejom.

 

Tvorivo ladených návštevníkov poteší výtvarný, bábkarský a handmade workshop, na ktorom si môžu vyrobiť vlastnú ozdobu. "Bude tam detský kútik, kde si budú môcť aj mamičky prebaliť a dojčiť bábätká, bude tam cigánska krčma plná rómskeho jedla a zábavy, budeme premietať aj tri rómske filmy. Čaká nás deň plný zábavy," priblížila Barbora Kohútiková tohtoročný Bašavel. Priaznivcov filmového umenia na ňom čakajú projekcie titulov Zvonky šťastia, Cigarety a pesničky a Cigáni idú do volieb.

 

Medzinárodný multižánrový festival vznikol v roku 2009. Poskytuje priestor pre vystúpenia známych i menej známych rómskych umelcov a predstavuje talentované rómske deti zapojené v štipendijnom programe Divé maky. Výťažok zo vstupného pomáha vytvárať novú vzdelanú rómsku generáciu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies