Bašár Asad si pochvaľuje prítomnosť ruských vojakov v Sýrii, udržiavajú totiž balans medzi mocnosťami v regióne

NETKY.SK • 5 Október 2020, 09:48 • 2 min
Bašár Asad si pochvaľuje prítomnosť ruských vojakov v Sýrii, udržiavajú totiž balans medzi mocnosťami v regióne

AMMÁM - Prítomnosť ruských vojenských a námorných základní v Sýrii je náprotivkom vplyvu západných mocností na Blízkom východe. Uviedol to sýrsky prezident Bašár Asad v rozhovore pre televíziu ruského ministerstva obrany.

slovakia

left justify in out

Asad v interview pri príležitosti piateho výročia ruskej intervencie v Sýrii ďalej zdôraznil, že Rusko hrá kľúčovú úlohu pri udržaní globálnej vojenskej rovnováhy a je aj protiváhou dominancie Washingtonu v regióne.

 

img

 

Rozšírenie ruskej leteckej základne

Okrem leteckej základne Humajmím má Rusko v Sýrii pod kontrolou aj námornú základňu v meste Tartús na pobreží Stredozemného mora, ktorá je v prevádzke už od čias Sovietskeho zväzu.

 

Rusko podniká v Sýrii nálety od roku 2015 a na základe dohody s tamojšou vládou tam začalo v roku 2017 upevňovať svoju trvalú vojenskú prítomnosť.

 

img

 

V auguste tohto roku boli zverejnené ruské vládne dokumenty, v ktorých sa uvádza, že Sýria odobrila rozšírenie ruskej leteckej základne Humajmím.

 

S ruskou pomocou opäť kontrolu väčšinu územia

Podľa Asada bola jeho armáda pred ruskou intervenciou v "nebezpečnej situácii", keďže čelila ozbrojenej opozícii s podporou Washingtonu a iných západných mocností, ako aj Saudskej Arábie a Kataru.

 

Asad dokázal s pomocou Moskvy a Iránom podporovaných milícii získať späť väčšinu územia, ktoré stratil v tomto skoro desaťročnom konflikte.

 

Washington a jeho spojenci však tvrdia, že ruské a sýrske bombardovanie je vojnový zločin, ktorý vysídlil milióny ľudí a usmrtil tisíce civilistov. Moskva a Damask s týmto názorom nesúhlasia a trvajú na tom, že bojujú proti islamským militantom.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona