Bašár Asad sa nevzdal plánov získanie atómovej bomby

NETKY.SK • 10 Január 2015, 09:31 • 2 min
Bašár Asad sa nevzdal plánov získanie atómovej bomby

DAMASK - Hoci v Sýrii zúri občianska vojna a z krajiny utiekli státisíce ľudí, prezident Bašár Asad sa nevzdal plánov získanie atómovej bomby. Naznačujú to exkluzívne dokumenty, satelitné snímky a odpočuté rozhovory, ktoré získal nemecký týždenník Der Spiegel zo zdrojov tajných služieb.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa nich sa v blízkosti mesta Homs, v neprístupnej horskej oblasti len dva kilometre od libanonských hraníc, nachádza hlboko v podzemí jadrové zariadenie, ktoré je napojené na elektrickú sieť a vodný zdroj. Západní experti dospeli po vyhodnotení dokumentov k domnienke, že pod projektom s označením "Zamzam" sa skrýva reaktor alebo zariadenie na obohacovanie uránu.
      

Podľa ich analýzy sýrsky režim previezol 8000 palivových tyčí, určených pre komplex Kibar, ktorý v roku 2007 zničilo izraelské letectvo komplexu, na iné miesto. Na projekte "Zamzam" sa majú podieľať aj severokórejskí a iránski odborníci. Objekt strážia príslušníci libanonského hnutia Hizballáh, ktoré bojuje na strane Asadovho režimu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies