Bartolomej I.: Synoda pravoslávnych cirkví sa uskutoční i napriek neúčasti Ruska a ďalších

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 16:28 • 2 min
Bartolomej I.: Synoda pravoslávnych cirkví sa uskutoční i napriek neúčasti Ruska a ďalších

ATÉNY - Historická synoda lídrov pravoslávnych cirkví, prvá za takmer tisícročie, sa uskutoční aj napriek neúčasti predstaviteľov ruského pravoslávia. Vyhlásil to dnes ekumenický pravoslávny patriarcha a konštantínopolský arcibiskup Bartolomej I., ktorého cituje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ruská pravoslávna cirkev je už štvrtou pravoslávnou cirkvou, ktorá zrušila účasť na synode, plánovanej na tento mesiac na gréckom ostrove Kréta. Bartolomej I., ktorý sídli v Istanbule, podľa vlastných slov dúfa, že predstavitelia daných štyroch pravoslávnych vetiev ešte zmenia názor.

 

Na týždňovom podujatí, ktoré sa začne v nedeľu, sa mali pôvodne zúčastniť lídri 14 nezávislých pravoslávnych cirkví. Jedným z cieľom synody je podpora jednoty 300 miliónov pravoslávnych kresťanov. Prípravy na synodu trvali 55 rokov, dopĺňa AP.

 

Jednotlivé vetvy pravoslávnej cirkvi sa dosiaľ ešte nikdy nestretli na podobnom podujatí. Od tzv. veľkej schizmy v roku 1054 vzniklo približne 15 pravoslávnych cirkví. Na rozdiel od katolíckej cirkvi sú nezávislé a majú vlastné vedenie. Napríklad moskovský patriarcha Kirill je hlavou najväčšej pravoslávnej cirkvi, ale je rovnoprávny voči iným patriarchom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona