Barteková po bronze s miestenkou na olympiáde: Úžasné

NETKY.SK • 16 September 2014, 09:20 • 2 min
Barteková po bronze s miestenkou na olympiáde: Úžasné

GRANADA - Slovenská reprezentantka Danka Barteková získala v skeete na MS v streľbe zo všetkých zbraní bronzovú medailu. V španielskej Granade zdolala v súboji o 3. miesto Rusku Albinu Šakirovovú po nerozhodnom skóre 14:14 až v k.o. rozstrele, v ktorom triumfovala 6:5.

slovakia

left justify in out

V rámci svetových šampionátov tak získala už svoju štvrtú bronzovú medailu a zároveň si vybojovala miestenku na OH 2016 v Riu de Janeiro. Majsterkou sveta sa stala Američanka Brandy Drozdová, ktorá vo finálovom súboji zvíťazila nad Britkou Elenou Allenovou 14:13.

 

Ďalší kov strieborného lesku vybojovala Barteková zároveň v súťaži družstiev, kde spoločne s Andreou Stránovskou a Monikou Štibravou-Zemkovou obsadila v súčte nástrelov s výsledkom 213 bodov 2. priečku. Čestvá bronzová medailistka trafila 73 zo 75 letiacich terčov, Stránovská sa pomýlila celkovo štyrikrát a Štibravá-Zemková zaznamenala 69 presných pokusov. Majsterkami sveta sa v súťaži družstiev stali Britky v zložení Elena Allenová, Amber Hillová a Sarah Grayová. Bronzová priečka patrí Američankám.

 

Zverenka Juraja Sedláka mala od začiatku prvej časti finále jednotlivkýň presnú mušku a v úvodných dvoch sériách trafila všetky terče. Minula až svoj desiaty v poradí, zatiaľ čo Američanka Drozdová zostala ako jediná zo šestice finalistiek naďalej stopercentná. Práve ona napokon postúpila do záverečného boja o zlato z 1. priečky, no súperku jej prisúdil až rozstrel. V rýchlej smrti Barteková podľahla Britke Allenovej 1:2 a ďalej pokračovala súbojom o bronz s Ruskou Šakirovovou. 

 

Obe strelkyne vstúpili do duelu o cenný kov presnou streľbou. Zaváhali až rovnako v tretej i štvrtej sérii a po nerozhodnom výsledku 14:14 musel o držiteľke bronzu rozhodnúť ďalší rozstrel. V jeho dramatickom závere mala pevnejšie nervy napokon Barteková a triumfovala 6:5. 

 

Po nervydrásajúcich finálových minútach prekypovala slovenská reprezentantka šťastím. "Úžasné pocity. Boli to od rána veľmi ťažké preteky. Strelnica mi tu však sedí a vedela som, že to bude len o tom, ktorá z nás to ako psychicky zvládne. Od začiatku sa počítali vysoké čísla, ja som dala 73 a vedela som, že to bude 'istotka'. Vo finále som mala strašné stavy. Veľmi ťažko som to prežívala, ale naštartovala som sa a som rada, že mi to vyšlo. Krok do Ria je úspešne za nami," konštatovala pre TASR po pretekoch Barteková.

 

Dvadsaťdeväťročná strelkyňa mala veľmi blízko aj k záverečnému boju o zlato. V k.o. rozstrele prvej časti finále však podľahla Britke Allenovej 1:2 a do súboja o bronz vstupovala s veľkou motiváciou. V hre bola miestenka na OH 2016 do Ria. "Cítila som motiváciu, pretože len víťaz bral medailu aj miestenku. Súboje o bronz, paradoxne, zvládam. Šakirovová vôbec nebola jednoduchá súperka a vydusila ma teda dobre. Naštartovala som sa a išla som odznova," dodala Barteková.

 

Aj ďalší svetový šampionát jej priniesol bronzovú medailu. Na MS zatiaľ vyššie nedosiahla, no v budúcnosti by už chcela strieľať k jagavejším kovom. "Chcela som ísť vyššie už tento rok. Povedzme si to však na rovinu, vyšplhali sme už niekoľkokrát úspešne aspoň na bronzovú priečku. Dúfajme, že o rok v Monacu by sme sa mohli posunúť vyššie. Je na to čas," dodala s úsmevom Barteková.  

 

Jediná súčasná slovenská členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV) si tak na svetových šampionátoch vystrieľala v skeete už štyri medaily. Všetky mali bronzový lesk a získala ich postupne v rokoch 2005, 2006, 2010 a 2014. Jej najväčším úspechom v kariére na medzinárodnej scéne je ďalšia bronzová medaila z OH 2012 v Londýne. Na konte má aj dva prívlastky európskej šampiónky, a to z cyperskej Nikózie 2008 a ruskej Kazane o dva roky neskôr. Tento rok získala na ME v Sarlóspuszte bronz rovnako ako Suhli 2013. V roku 2012 sa stala víťazkou finále Svetového pohára v Maribore a premiérovo získala veľký glóbus.  

výsledky
MS v strelectve - skeet žien
finále:
1. Brandy Drozdová (USA) 14, Elena Allenová (V.Brit.) 13
o bronz: 3. Danka BARTEKOVÁ (SR) 14 (6), 4. Albina Šakirovová (Rus.) 14 (5)
kvalifikácia: 1. Šakirovová  74, 2. Allenová 73, 3. Drozdová 73, 4. BARTEKOVÁ (SR) 73, 5. Francisca Crovettová Chadidová (Čile) 72 (+8), 6. Andri Eleftheriouová (Cyp.) 72 (+8) ... 10. Andrea STRÁNOVSKÁ (SR) 71, 19. Monika ŠTIBRAVÁ-ZEMKOVÁ (SR) 69
družstvá: 1. Veľká Británia (Elena, Allenová, Amber Hillová, Sarah Grayová) 213, 2. SLOVENSKO (Danka BARTEKOVÁ, Andrea Stránovská, Monika Štibravá-Zemková) 213, 3. USA (Brandy Drozdová, Kimberly Rhodeová, Haley Dunnová) 212



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies