Barteková má ohľadne Sagana jasno: Asi sme našli športovca roka

NETKY.SK • 28 September 2015, 11:45 • 2 min
Barteková má ohľadne Sagana jasno: Asi sme našli športovca roka

BRATISLAVA - Peter Sagan obrátil Slovensko hore nohami. Ziskom majstrovského titulu sa stal kráľom svetovej cyklistiky a z dvoch uhlov pohľadu výrazne potešil aj svoju športovú kolegyňu Danku Bartekovú.

slovakia

left justify in out

Úspešná strelkyňa a olympijská funkcionárka sňala pred ním klobúk nielen za jeho športové výkony ale aj humánne gesto volajúce po zmene nelichotivej situácie vo svete. Zároveň dodala, že Slovensko zrejme spoznalo Športovca roka 2015.

 

Barteková len v sobotu ukončila prebiehajúcu športovú sezónu, no už o deň neskôr sa venovala ďalším pracovným aktivitám. Saganov skvelý dojazd na MS v Richmonde si však nenechala ujsť. "Zapla som si telku ako podmaz pri práci. Keď však išlo od tuhého, posledných 2,5 kilometra som už ťažko predychávala. Veľmi sa teším s Peťom, myslím si, že je to jeden z najväčších úspechov. Po atletických MS v Pekingu som si myslela, že máme športovca roka. Po včerajšku som však názor zmenila," skonštatovala pre TASR Barteková.

 

Jazdec Tinkoff-Saxo má za sebou úspešný ročník. Štvrtýkrát vyhral bodovaciu súťaž na Tour de France a hoci najvyššie pódiové umiestnenie mu na pretekoch Grand Tour unikalo často len pomedzi prsty, svojej túžby sa nevzdal. Na americkom šampionáte 2,5 km pred cieľom vypálil rybník svojim prenasledovateľom, dal sa do náročného úniku v stúpaní a svoj risk korunoval ziskom zlatej medaily. V 25 rokoch sa dostal na vrchol svetovej cyklistiky. "Veľmi si ho vážim ako športovca, je to 'makač'. Je o ňom známe, že si vždy ide za svojím a myslím si, že toto by malo byť obrovskou motiváciou pre deti, ktoré by na základe Peťa mohli začať športovať. Veľa má toho za sebou, ale pokiaľ bude naďalej takto drieť, tak mnoho ešte aj pred sebou," uviedla Barteková.

 

Elitnú svetovú skeetarku potešil Sagan nielen športovým výsledkom, ale aj svojím pohľadom na problémy súčasného sveta. Ako po pretekoch uviedol, svojím triumfom chcel napomôcť k zmene nelichotivej migračnej situácie. "Osobne ma týmto veľmi potešil. Myslím, že športovci by mali plniť úlohu vzorov pre ostatných ľudí, využiť svoju popularitu, aby poukázali aj na iné záležitosti. Toto je pre mňa obrovská športová diplomacia v praxi. Som Peťovi za to veľmi vďačná. Ľudia ho budú milovať nielen za famózne športové úspechy, ale aj za to, aký je človek. Mnohí si ho vážia a ja takisto," povedala Barteková.

 

Ako jediná slovenská členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV) má obrovskú radosť z toho, že Sagan podčiarkol dominanciu Slovákov v populárnych olympijských športoch na svetových šampionátoch. V priebehu niekoľkých týždňov totiž Matej Tóth získal zlato v chôdzi na 50 km, Erik Varga obhájil triumf v trape, štvorkajak ovládol milánsky kanál a Sagan dobyl Richmond. Pred budúcoročnou olympiádou v Rio de Janeiro je to veľký prísľub. "Teším sa, narátala som štyroch majstrov sveta v olympijských športoch. Navyše sú to celosvetovo populárne odvetvia. Stav pred olympiádou je pre nás veľmi priaznivý, je to obrovský prísľub. Máme veľkú šancu uspieť," dodala.

 

Slovensko po nedeli ešte viac zachvátila "Saganománia". Barteková nedávno podporila Európsky týždeň mobility, počas ktorého na sociálnych sieťach vyzývala ľudí na zlepšenie fyzického pohybu. Saganov triumf by mohol zanietiť množstvo mladých, ale aj starších, aby sadli na bicykel a športovali. "Keď bude celé Slovensko bicyklovať, budem len rada, aspoň sa budú deti hýbať. Nemám pocit, že každý u nás by mal strieľať, hlavne nech športuje. Ak to bude bicykel, bude to o to lepšie," dodala s úsmevom Danka Barteková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies