Barteková ide na zasadnutie MOV s jasnými predstavami

NETKY.SK • 6 September 2013, 11:28 • 2 min
Barteková ide na zasadnutie MOV s jasnými predstavami

RIO DE JANEIRO - Slovenská členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Danka Barteková odišla na 125. zasadnutie organizácie do argentínskeho Buenos Aires s jasnými predstavami, komu dá v jednotlivých voľbách svoj hlas.

slovakia

left justify in out

Najbližšie zasadnutie, ktoré sa uskutoční od 6. do 10. septembra, určí ďalšie smerovanie celého olympijského hnutia. V Buenos Aires zvolia nového prezidenta MOV, dejisko olympijských hier 2020 a určia, ktorý šport sa stane súčasťou programu OH 2020 a 2024. Okrem Bartekovej budú Slovensko zastupovať ako hostia prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár, ktorého pozval končiaci šéf MOV Jacques Rogge, a generálny sekretár SOV Jozef Liba. 

"Veľmi sa teším, že budem pri tom. Bude to zasadnutie, ktoré zmení smerovanie olympijského hnutia, keďže sa bude voliť aj nový prezident na najbližších osem rokov. Je to smerodajné rozhodnutie. Aj ďalšie dve voľby sú dôležité. Viac sa teším, ako sa bojím. Voľby sú tajné, nikto mi nič nedokáže. Budem sa rozhodovať podľa svojho svedomia a vedomia, čo by mohlo olympijskému hnutiu priniesť najväčší úžitok,“ povedala Danka Barteková. 

Bronzová medailistka z olympijských hier 2012 v Londýne dostáva v posledných mesiacoch do mailovej schránky množstvo listov a prezentačných materiálov o jednotlivých kandidátoch i mestách. Oslovujú ju so žiadosťou o podporu ministri športu, ale aj premiéri krajín a rôzne osobnosti. Všetky materiály sa snažila pozorne preštudovať, aby mala po voľbách čisté svedomie, že urobila najlepšie rozhodnutie. Dôležité bolo aj mimoriadne zasadnutie MOV začiatkom júla v Lausanne, kde mala možnosť navštíviť stánky jednotlivých kandidátov. 

V Buenos Aires sa ako prvé bude konať hlasovanie o dejisku olympijských hier 2020. O honor olympijského mesta súperi trio Tokio, Madrid a Istanbul. Všetci sú to rešpektovaní kandidáti, ale každý má svoje prednosti aj horšie stránky. "Všetky tri projekty sú podobné v tom, že to bude pre mestá veľká príležitosť ukázať sa svetu. V Tokiu, Madride i Istanbule by usporiadali krásne olympijské hry. Jednotlivé kandidatúry sú však v mnohom odlišné a práve tieto rozdiely sú pre mňa rozhodujúce. Som už rozhodnutá pre jedného kandidáta, ale neprezradím to. Prihliadala som pri výbere ideálneho kandidáta aj na to, že na OH 2020 by som ešte mohla súťažiť. Snažím sa však vcítiť predovšetkým do úlohy reprezentanta športovcov a vybrať to mesto, ktoré bude pre nich najprijateľnejšie a najlepšie,“ tvrdí Danka Barteková, ktorá bude mať v Buenos Aires ešte hovoriť so zástupcami jednotlivých kandidátov. Ako priznáva, lobing je veľmi silný. 

V nedeľu 8. septembra sa rozhodne o osude trojice športov, ktoré sa snažia byť súčasťou programu OH 2020. Zápasenie, squash a kombinácia bejzbal, softbal nie sú športy, s ktorými by mala Barteková veľký kontakt. "Dala som si námahu a pozrela si, aké majú postavenie vo svete, kde sú ako populárne. Som rozhodnutá, ktorý šport podporím,“ tvrdí Barteková. 

Až na záver 125. zasadnutia MOV príde hlasovanie o novom prezidentovi - nástupcovi Jacquesa Roggeho. Všeobecne sa najväčšie šance dávajú nemeckému viceprezidentovi MOV Thomasovi Bachovi. Jeho vyzývateľmi budú ďalší viceprezident Ng Ser Mian zo Singapuru, riaditeľ finančnej komisie MOV Portoričan Richard Carrion, ukrajinská legenda skoku o žrdi a člen výkonného výboru MOV Sergej Bubka, šéf amatérskeho svetového boxu C. K. Wu z Taiwanu a Švajčiar Denis Oswald, prezident Medzinárodnej veslárskej federácie. "Poznám kandidátov. Stretli sme sa v júli v Lausanne, mali sme možnosť prehodiť pár slov. Viem, v čom sa zhodujú a v čom sa líšia. Všetci sa snažia, aby olympijské hry ostali podujatím číslo jeden vo svete. Postupne som naberala informácie o jednotlivých kandidátoch. Majú veľa skúseností zo sveta olympizmu a urobili na mňa silný dojem,“ dodala Danka Barteková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies