Barroso vyzval krajiny Tichomoria na spoločný boj proti klimatickým zmenám

NETKY.SK • 7 September 2011, 18:39 • 2 min
Barroso vyzval krajiny Tichomoria na spoločný boj proti klimatickým zmenám

Barroso vyzval krajiny Tichomoria na spoločný boj proti klimatickým zmenám

slovakia

left justify in out

img

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso sa ako prvý oficiálny predstaviteľ Európskej únie zúčastnil v novozélandskom Aucklande na Fóre tichomorských ostrovov. Hlavnou témou zasadania boli klimatické zmeny vo svete.
      "Krajiny v tejto časti sveta patria medzi najnižších producentov skleníkových plynov, sú teda najmenej zodpovedné za globálne otepľovanie, avšak sú prvé, ktoré trpia jeho dôsledkami," povedal dnes predseda EK v príhovore k účastníkom v poradí už 40. Fóra tichomorských ostrovov.
      Barroso uviedol, že klimatické otázky sú v oblasti Tichomoria úzko prepojené s ekonomickým rozvojom krajín tohto regiónu, ktoré sú neraz odkázané iba na svoje prírodné bohatstvo.
      "Začnime hovoriť jednotným hlasom," vyzval Barroso účastníkov fóra v snahe presadiť spoločné stanovisko EÚ a krajín Tichomoria na prijatie novej dohody o klimatických zmenách, ktorá by mala prinútiť najväčších znečisťovateľov ovzdušia k znižovaniu produkcie skleníkových plynov.
      Predseda EK pripomenul, že EÚ je druhým najväčším donorom v oblasti Tichomoria. Zároveň predstavil zámer Európskej komisie poskytnúť pre túto oblasť ďalších 26 miliónov eur. Desať miliónov eur je určených na projekty zamerané na odstraňovanie následkov klimatických zmien a 16 miliónov eur na podporu dosiahnutia cieľov, ktoré si krajiny tohto regiónu stanovili v rámci Rozvojového plánu pre budúce tisícročie.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona