Barroso vylúčil účasť Ruska pri rokovaní o dohode s Ukrajinou

NETKY.SK • 29 November 2013, 16:05 • 2 min
Barroso vylúčil účasť Ruska pri rokovaní o dohode s Ukrajinou

VILNIUS - EÚ je pripravená spolupracovať s Ruskom na otázkach spoločného záujmu, ale neprijme jeho účasť pri riešení bilaterálnej zmluvy, akou je napríklad asociačná dohoda medzi úniou a Ukrajinou. Zdôraznil to dnes predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso po skončení summitu Východného partnerstva vo Vilniuse.

slovakia

left justify in out

"Nemôžeme akceptovať veto pochádzajúce z tretej krajiny, pokiaľ ide o našu túžbu zblížiť sa s ostatnými susednými štátmi," uviedol Barroso počas tlačovej konferencie.

Súčasne zdôraznil, že čas obmedzenej suverenity európskych krajín sa už skončil. EÚ podľa Barrosa rešpektuje Rusko ako svojho strategického partnera, v prípade rokovaní s Ukrajinou, ktoré budú pokračovať, nebude akceptovať model trojstranných rokovaní.  

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy v tej istej súvislosti dodal, že niektoré kroky Ruska voči bývalým postsovietskym republikám sú "v rozpore s medzinárodnými vzťahmi 21. storočia".

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vo Vilniuse asociačnú dohodu s EÚ nepodpísal, čo medzinárodná spoločnosť vníma ako ústupok tlakom z Moskvy. Podľa politických pozorovateľov by Kyjev a Brusel mohli podpísať asociačnú dohodu na summite EÚ-Ukrajina, ktorý je naplánovaný na obdobie február až marec 2014. Tieto informácie zatiaľ diplomatické zdroje EÚ nepotvrdili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies