Barroso: Taliansko dostane 30 miliónov na pomoc s náporom prisťahovalcov

NETKY.SK • 9 Október 2013, 15:24 • 2 min
Barroso: Taliansko dostane 30 miliónov na pomoc s náporom prisťahovalcov

RÍM - Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso dnes počas návštevy na juhotalianskom ostrove Lampedusa oznámil, že Taliansko dostane dodatočných 30 miliónov eur ako pomoc na zvládanie náporu ilegálnych imigrantov. Ide o dôsledok stroskotania lode z minulého týždňa, pri ktorom prišlo o život vyše 275 ľudí, väčšinou zo Somálska a Eritrey.

slovakia

left justify in out

Barroso sa súčasne zaviazal, že bude neúnavne pracovať v záujme posilnenia azylovej politiky celej EÚ a posilní financovanie agentúry Frontex, aby sa zabránilo podobným tragédiám. "Budeme spolupracovať s talianskymi orgánmi, aby sa zmiernili problémy utečencov na pevnine", vyhlásil Barroso. Komisárka EÚ Cecilia Malmströmová spresnila, že vyčlenené finančné prostriedky by mohli byť použité "na obnovu a zvýšenie štandardu" preplneného centra na príjem imigrantov na ostrove. 

Taliansky premiér Enrico Letta, ktorý delegáciu EÚ počas návštevy na Lampeduse sprevádzal, informoval, že stovky obetí minulotýždňového stroskotania budú mať štátny pohreb. Súčasne sa ospravedlnil za chyby, ktorých sa Taliansko dopustilo v snahe  čeliť tejto tragédii.

Niektorí ostrovania vítali delegáciu EK a vlády výkrikmi "Hanba!" či "Vrahovia!" a piskotom. Lampedusania sa totiž už dlho sťažujú, že na nich pevninské Taliansko zabudlo a nechalo ich, aby sami čelili náporu  stoviek imigrantov. Miestni obyvatelia chceli, aby delegácia EÚ navštívila preplnený prijímací tábor, kde žijú ilegálni imigranti. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov v utorok konštatoval, že podmienky v tomto zariadení sú "absolútne nevyhovujúce".

Starostka ostrova Giusi Nicoliniová tento týždeň v mene svojich spoluobčanov pred médiami vyhlásila, že chcú viac ako len symbolickú návštevu predstaviteľov EÚ. "Ak majú prísť na Lampedusu len vyjadriť sústrasť, nech radšej pošlú e-mail, my potrebujeme činy," zdôraznila.

Podľa oficiálnych údajov od januára do septembra do Talianska prišlo 30.100 potenciálnych žiadateľov o azyl, pričom najviac ich bolo za posledné dva mesiace, a to najmä zo Sýrie, Somálska a Eritrey. Najväčší nápor zažíva juh Talianska, najmä Sicília a  Kalábria, kde sa od začiatku roku vylodilo vyše 22.000 ilegálnych prisťahovalcov, čo je takmer trikrát viac ako za celý rok 2012, keď ich bolo len okolo 8000, konštatovali talianske médiá.

Lampedusa sa nachádza bližšie k brehom Afriky ako k pevninskému Taliansku a je preto častým cieľom pašeráckych lodí prevážajúcich imigrantov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies