Barroso predstavil štyroch nových náhradných komisárov v exekutíve EÚ

NETKY.SK • 1 Júl 2014, 16:29 • 2 min
Barroso predstavil štyroch nových náhradných komisárov v exekutíve EÚ

BRUSEL - Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso dnes oznámil rekonštrukciu exekutívy Európskej únie (EÚ), čo nastalo v dôsledku odchodu niektorých doterajších komisárov do Európskeho parlamentu (EP).

slovakia

left justify in out

Májových volieb do europarlamentu sa zúčastnili siedmi eurokomisári. Traja z nich dostali poverenie národnej vlády pre pokračovanie výkonu funkcie v EK, ďalší štyria sa museli dodnes, keď začína plynúť nové funkčné obdobie europarlamentu, rozhodnúť, či zasadnú do lavíc zákonodarného zboru EÚ. 

 

Všetci štyria sa rozhodli pre pôsobenie v EP a tak Barroso ako šéf EK musí nájsť za nich náhradu do uplynutia mandátu súčasnej komisie (v novembri).

 

Z komisie do europarlamentu prestúpila Viviane Redingová, zodpovedná za rezort spravodlivosti, Antonio Tajani, zodpovedný za priemysel a podnikanie, Olli Rehn, zodpovedný za hospodárske a menové záležitosti a euro a Janusz Lewandowski, ktorý mal na starosti finančné plánovanie a rozpočet EÚ. Redingová, Tajani a Rehn boli zároveň aj podpredsedami EK.

 

Barroso dnes oznámil, že sa v súlade so Zmluvou o fungovaní EÚ rozhodol prerozdeliť uvoľnené portfóliá až do rozhodnutia o ich nahradení. Eurokomisár pre dopravu Siim Kallas bude mať zodpovednosť za Rehnovo portfólio, komisár pre regionálny rozvoj Johannes Hahn dočasne preberie aj rezort Redingovej, komisár pre vnútorný trh Michel Barnier bude zodpovedný za Tajaniho agendu a komisár pre rozvoj Andris Piebalgs sa bude starať o Lewandowského finančné plánovanie a rozpočet. 

 

Predseda EK má povinnosť informovať Radu a Európsky parlament o odstúpení komisárov. Následne príslušný členský štát, ktorého komisár odstúpil z funkcie, rozhodne o náhradnom kandidátovi, o ktorom musí písomne informovať Radu a predsedu EK. Navrhnutých kandidátov Rada formálne preberie s Európskym parlamentom.

 

Predseda EK musí informovať europarlament o tom, aké portfólia pridelí novým kandidátom, ku ktorým EP musí vydať svoje stanovisko.

 

Štyri členské štáty už majú určených náhradníkov, ktorí môžu, ale nemusia byť komisármi v budúcom funkčnom období komisie.

 

V prípade Fínska je náhradníkom expremiér Jyrki Katainen, o ktorom je známe, že v Bruseli už ako eurokomisár zostane. Poľsko sa rozhodlo pre Jaceka Dominika, ktorý má na starosti vstup krajiny do eurozóny. Taliansko určilo, že dočasným eurokomisárom bude bývalý veľvyslanec pri EÚ Ferdinand Nelli Feroci a Luxembursko posiela do Bruselu Martine Reichertsovú, bývalú zástupkyňu šéfa kabinetu predsedu EK Jacquesa Santera, ktorá je v súčasnosti riaditeľkou úradu vydávajúceho Úradný vestník EÚ.

 

Barroso už oznámil, že hospodárske a menové záležitosti pridelí Katainenovi, ktorý túto agendu prevezme po svojom krajanovi. I ďalších troch rezortoch rozhodne neskôr. Zároveň sa rozhodol vymenovať Michela Barniera a Günthera Oettingera za podpredsedov EK na zvyšok funkčného obdobia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies