Barroso: EÚ chce Ukrajine pomôcť aj ekonomicky, zvrchovanosť musí byť zachovaná

NETKY.SK • 3 Marec 2014, 13:48 • 2 min
Barroso: EÚ chce Ukrajine pomôcť aj ekonomicky, zvrchovanosť musí byť zachovaná

BRUSEL/BERLÍN - Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso počas dnešného pobytu v Berlíne na konferencii s názvom "Duša pre Európu" pripomenul, že EÚ vyvíja nemalé diplomatické úsilie zamerané na Ukrajinu a Rusko s cieľom prispieť k urovnaniu krízy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dodal, že únia pripravuje balík finančnej pomoci pre Ukrajinu.
      

Barroso pripomenul, že predstavitelia EÚ opakovane vyjadrili vážne znepokojenie nad situáciou, ktorá nastala na Ukrajine.
      

"Situácia sa nezlepšila. Spolu so všetkými členskými štátmi pracujeme na spoločnej a rozhodnej reakcii na tento vývoj," povedal šéf exekutívy EÚ. Zdôraznil, že práve preto sa dnes v Bruseli stretávajú na mimoriadnom rokovaní predstavitelia diplomacie, a dodal, že čoskoro sa k záležitosti v spoločnom stanovisku vyjadria aj najvyšší predstavitelia štátov a vlád krajín EÚ.
      

Barroso konštatoval, že EÚ má intenzívne kontakty s ukrajinskými orgánmi a tiež s ruskými úradmi, pričom Brusel dáva rozhodne najavo svoje odhodlanie zachovať zvrchovanosť Ukrajiny.
      

"Zároveň teraz pripravujeme balík pomoci pre Ukrajinu. Pracujeme s Medzinárodným menovým fondom a ja i Európska komisia pripravujeme niekoľko možností, ako podporovať Ukrajinu," uviedol Barroso.
      

Predseda EK upozornil, že únia nič nezmenila na svojej ochote ponúknuť Ukrajine politické pridruženie a užšiu hospodársku integráciu v rámci asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode.
      

"Avšak v tejto krajine sú niektoré problémy, na ktoré musíme reagovať prostredníctvom mimoriadnych opatrení. Byť aktívni v ekonomickej oblasti, čo je naliehavá záležitosť, spolu s našimi partnermi na medzinárodnej úrovni podporovať tento štát. Ale aj politicky urobiť všetko čo môžeme, aby sa zabránilo eskalácii napätia, aby sa zabránilo nedostatku rešpektu k zvrchovanosti Ukrajiny," povedal Barroso.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies