Barroso: Cameron sa neustálou kritikou Európskej únie zahráva s ohňom

NETKY.SK • 11 Október 2014, 07:18 • 2 min
Barroso: Cameron sa neustálou kritikou Európskej únie zahráva s ohňom

BRUSEL - Odchádzajúci predseda Európskej komisie José Manuel Barroso dnes vyčítal britskému premiérovi Davidovi Cameronovi, že neustálym vykresľovaním Európskej únie v negatívnom svetle sa "nebezpečne zahráva s ohňom".

slovakia

left justify in out

Cameron, ktorého konzervatívci sú pod tlakom vzhľadom na rastúcu popularitu euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), prisľúbil referendum o členstve v EÚ, ak jeho strana zvíťazí vo voľbách v máji budúceho roka. Cameron sa síce vyslovil za pokračujúce členstvo v únii, chce však dohodnúť nové podmienky vzťahu Británie s EÚ pred tým, ako ich predloží na hlasovanie občanom.
      

"Nikto nie je nútený byť v EÚ," povedal Barroso v rozhovore pre francúzsku televíziu France 24 s tým, že je právom každej krajiny konať referendum. "Nemôžete od pondelka do soboty kritizovať EÚ a v nedeľu požiadať občanov, aby hlasovali za EÚ," zdôraznil šéf EK. "Keď systematicky vysielate negatívne posolstvá o Európe, potom je len prirodzené, že si viac ľudí osvojí toto euroskeptické posolstvo," citovala ho agentúra DPA.
      

V takejto situácii nie je podľa Barrosa prekvapivé, že strana ako UKIP v Británii rastie. "U síl politického hlavného prúdu sme nevideli potrebnú podporu, argumenty a ani presvedčenie, pokiaľ ide o EÚ," dodal bývalý portugalský premiér. Tento štvrtok získala UKIP po prvý raz mandát v dolnej komore britského parlamentu. Predtým skončila prvá v Británii vo voľbách do Európskeho parlamentu.
      

Barrosov nástupca na čele EK Jean-Claude Juncker, voči ktorého vymenovaniu Cameron vystupoval, prisľúbil úsilie o udržanie Británie v EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies