Barroso bude radiť Goldman Sachs International v oblasti dôsledkov brexitu

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 14:40 • 2 min
Barroso bude radiť Goldman Sachs International v oblasti dôsledkov brexitu

BRUSEL - Bývalý predseda Európskej komisie (EK) a portugalský politik José Manuel Barroso sa stane nevýkonným predsedom spoločnosti Goldman Sachs International (GSI), divízie americkej bankovej skupiny Goldman Sachs so sídlom v Londýne. Uviedla dnes belgická televízna stanica RTBF, s odvolaním sa na vyhlásenie spoločnosti GSI.

slovakia

left justify in out

Podľa denníka Financial Times by mal mať Barroso na starosti poradenstvo v oblasti dôsledkov brexitu, odchodu Británie z EÚ. Európsky denník Politico v tejto súvislosti pripomenul, že Barroso sa bude snažiť využiť svoje kontakty v EÚ, aby americkej firme poradil, či je lepšie odísť z Londýna a nájsť si inú európsku základňu.

 

RTBF pripomenula, že táto správa vyvolala vlnu rozhorčenia. V prvom rade v Lisabone v radoch socialistov, ktorí sú pri moci aj vďaka spojencom z radikálnej ľavice. "To dokazuje, že európska elita, ktorej súčasťou bol aj Barroso, nemá žiadnu hanbu," cituje RTBF slová portugalského poslanca a šéfa Ľavicového bloku Pedra Filipeho Soaresa.

 

Francúzsky ľavicový denník Libération túto správu označil za "katastrofálny symbol, v tom najhoršom čase, pre úniu," ktorý pomôže eurofóbnym stranám.

 

Europoslankyňa a šéfka protieurópsky zameraného Národného frontu (FN) Marine Le Penová na svojom účte na Twitteri skonštatovala, že táto správa neprekvapila tých, ktorí vedia, že "EÚ neslúži ľuďom, ale vysokým financiám".

 

Belgický socialistický politik a premiér Valónska Paul Magnette na adresu bývalého šéfa exekutívy EÚ uviedol, že Barroso prijal ponuku Goldman Sachs za služby, ktoré vykonal v prospech finančného sektora, na úkor demokracie a solidarity.

 

Podľa RTBF však treba pripomenúť, že Barroso prijatím uvedenej ponuky neporušuje žiadne pravidlo. Podľa služobného poriadku Európskej komisie jej bývalí vysokí funkcionári po 18 mesiacoch od skončenia mandátu majú voľnú ruku pri hľadaní zamestnania a profesionálneho uplatnenia a nemusia exekutíve EÚ za to skladať účty.

 

José Manuel Barroso bol v poradí 11. predsedom Európskej komisie. Na čele exekutívy EÚ bol dva mandáty, od roku 2004 do roku 2014. V rokoch 2002-2004 bol premiérom Portugalska.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies