Barnier chce ukončiť pobrexitové prechodné obdobie do konca roku 2020

NETKY.SK • 20 December 2017, 14:05 • 2 min
Barnier chce ukončiť pobrexitové prechodné obdobie do konca roku 2020

BRUSEL - "Prechodné obdobie" po oficiálnom vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie by sa malo skončiť dňom 31. decembra 2020. Oznámil v stredu v Bruseli hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Agentúra DPA pripomenula, že za navrhovaným dátumom ukončenia prechodného obdobia je odporúčanie Európskej komisie. Táto časová os by mala byť schválená ministrami členských štátov v januári 2018. Je súčasťou usmernení o rokovaniach o prechodnom období, ktoré má predchádzať novej dohode o budúcich obchodných vzťahoch medzi EÚ a Britániou.

 

Barnier spresnil, že detaily týkajúce sa prechodného obdobia budú prijaté ako súčasť dohody o brexite, ktorá má byť dokončená do októbra 2018. Zvyšné päťmesačné obdobie - do konca marca 2019 - bude vyhradené ratifikačnému procesu tejto dohody zo strany Európskeho parlamentu a niektorých národných parlamentov. Podľa jeho slov sa počas prechodného obdobia budú všetky právne predpisy EÚ aj naďalej vzťahovať na Britániu, hoci Londýn už nebude pri rozhodovacom stole - nebude mať zástupcov v rozhodovacích orgánoch EÚ.

 

"Nemôže to byť prechodné obdobie á la carte," zdôraznil Barnier. Koniec roka 202O vníma ako logické ukončenie prechodného obdobia, počas ktorého britská strana bude mať dostatok času pripraviť sa na obdobie mimo členstva v EÚ.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies