Barkóci nezabíjal, odsúdili ho za výtržníctvo a rasizmus

NETKY.SK • 27 August 2013, 10:43 • 2 min
Barkóci nezabíjal, odsúdili ho za výtržníctvo a rasizmus

TRNAVA - Krajský súd v Trnave potvrdil šesťročný trest odňatia slobody pre Františka Barkóciho, ktorý bol spolu s Petrom Herákom obžalovaný v kauze zabitia dôchodcu Andreja Poláka v Maduniciach. Barkóci sa proti rozsudku okresného súdu odvolal a žiadal podmienečný trest, krajský súd dnes jeho odvolanie zamietol. Rozsudok je právoplatný, odsúdeného justičná stráž okamžite vzala do výkonu trestu.

slovakia

left justify in out

Herák a Barkóci napadli podľa obžaloby Poláka pred dvoma rokmi počas obecných Cibuľových slávností v Maduniciach. Šesťdesiattriročný muž bojoval o život v nemocnici, po dvoch týždňoch zomrel. Podľa znalca z odboru zdravotníctva utrpel také zranenia, ktoré nemohol prežiť. Prokuratúra Heráka aj Barkóciho obžalovala pôvodne zo zločinu zabitia, výtržníctva a rasovej neznášanlivosti, za čo ich piešťanský súd poslal za mreže na trinásť rokov. Krajský súd v Trnave rozsudok zrušil. Herák napokon dostal trinásťročný trest odňatia slobody, Barkóciho po viacerých odvolaniach odsúdili len za výtržníctvo a rasovú neznášanlivosť na šesť rokov väzenia. 

Pre vdovu Annu Polákovú sú obaja napriek zmenenej právnej kvalifikácii vrahmi, preto sa jej tresty nezdajú dostatočne prísne. "Príde sem to, čo sa deje momentálne v Čechách. Ľudia budú brať spravodlivosť do vlastných rúk, pretože si povedia oko za oko, zub za zub,“ povedala bezprostredne po vynesení trestu. Dodala, že zabitie manžela jej život otočilo o 180 stupňov. 

Dvojica mladých Maduničanov podľa obžaloby ešte pred konfliktom s Polákom v amfiteátri vykrikovala, že ho celý rozbijú a vyzabíjajú všetkých bielych, aby im ukázali, kto je v dedine pánom. Napadnutie Poláka pred súdom nepopreli, smrteľné zranenia mu však podľa výsledkov dokazovania spôsobil len útok Heráka. Barkóci povedal, že obeť napadol ako prvý, ale na pokračovaní útoku sa už nepodieľal. Tragédia v obci pri Hlohovci viedla k zriadeniu obecnej polície, obecné zastupiteľstvo rozhodlo aj o zákaze hracích automatov na jej území.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona