Barkindo očakáva v roku 2017 robustný dopyt po rope napriek jej zdraženiu

NETKY.SK • 5 December 2016, 17:00 • 2 min
Barkindo očakáva v roku 2017 robustný dopyt po rope napriek jej zdraženiu

NAI DILLÍ - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) očakáva, že dopyt po komodite bude v roku 2017 rovnako robustný ako tento rok, aj keď dohoda o znížení produkcie povedie k rastu cien ropy. Vyhlásil to dnes generálny tajomník OPEC Mohammad Sanúsí Barkindo na konferencii o energetike v Indii.

slovakia

left justify in out

Barkindo na okraj konferencie novinárov informoval, že Ázia zohrá veľkú úlohu pri zvyšovaní dopytu po rope. Uviedol tiež, že členovia OPEC aj ďalší významní producenti, ktorí nie sú členmi kartelu, majú stále veľa priestoru na svoj rast.

 

Členovia OPEC sa totiž minulý týždeň dohodli, že znížia svoju produkciu od januára budúceho roka o 1,2 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov) na 32,5 milióna barelov/deň. Ide o ich prvú dohodu o obmedzení ťažby od roku 2008. Jej cieľom je znížiť nadbytok ropy na svetovom trhu a podporiť tak jej zdražovanie.

 

Kartel teraz dúfa, že aj nečlenovia OPEC sa k nemu pridajú a zredukujú svoju produkciu o ďalších 600.000 barelov denne. Barkindo dodal, že OPEC pozval nečlenov Rusko, Kolumbiu, Kongo, Egypt, Kazachstan, Mexiko, Omán, Trinidad a Tobago, Turkménsko, Uzbekistan, Bolíviu, Azerbajdžan, Bahrajn a Brunej na schôdzu 10. decembra, aby prediskutovali ich podiel na obmedzení produkcie.

 

Ceny ropy po oznámení dohody OPEC začali rásť, pričom cena severomorskej ropnej zmesi Brent je najvyššia od júla tohto roka. To vyvoláva obavy v krajinách, ako je India, ktorá pokrýva zhruba 80 % zo svojej spotreby ropy jej dovozom a v uplynulých dvoch rokoch ťažila z nízkych cien komodity.

 

Barkindo v tejto súvislosti uviedol, že producenti chcú vrátiť stabilitu na svetový trh s ropou, aby mohli garantovať budúce dodávky. OPEC odhaduje, že dopyt po rope vo svete sa do roku 2040 zvýši o 17 miliónov barelov denne na približne 110 miliónov barelov/deň. V samotnej Indii by mal dopyt po komodite v sledovanom období vzrásť o vyše 10 miliónov barelov/deň zo súčasných 4,1 miliónov barelov denne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies