Barelové bomby zabili pri Aleppe najmenej 13 civilistov

NETKY.SK • 18 November 2014, 14:35 • 2 min
Barelové bomby zabili pri Aleppe najmenej 13 civilistov

BEJRÚT - Najmenej 13 civilistov prišlo dnes o život a minimálne 20 ďalších utrpelo pri nálete sýrskych vzdušných síl v severosýrskej provincii Aleppo. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR)

slovakia

left justify in out

Podľa SOHR k obetiam na životoch a zraneniam civilistov došlo po tom, ako vojenské lietadlo zhodilo oblasť severne od mesta Aleppo ovládanú vzbúrencami niekoľko takzvaných barelových bômb.
     

SOHR potvrdilo, že pri útoku zahynulo najmenej 13 ľudí, z toho dve deti a jedna žena, ale počet obetí bude pravdepodobne stúpať, lebo ďalší zostali uväznení pod troskami zbombardovanej budovy.
     

Sýrske ozbrojené sily sú pre používanie barelových bômb vystavené všeobecnej kritike. Tento bojový prostriedok totiž neumožňuje presné navedenie na cieľ a obeťami jeho nasadzovania sa často stávajú civilisti.
     

Barelové bomby sú relatívne nové improvizované zbrane. Ide o výbušniny, ktorými sú naplnené veľké sudy na ropu. Sudy sa zhadzujú z vrtuľníkov alebo lietadiel na zem, kde spôsobujú materiálne škody a straty na životoch. Bomby bývajú naplnené trinitrotoluénom, naftou a kusmi ocele a ich explózia dokáže zničiť rozsiahlu oblasť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona