Bardejovské kúpele očakávajú v tomto roku návštevnosť takmer 30.000 klientov

NETKY.SK • 2 Jún 2023, 18:0 • 2 min
Bardejovské kúpele očakávajú v tomto roku návštevnosť takmer 30.000 klientov

BARDEJOVSKÉ KÚPELE - Návštevnosť Bardejovských kúpeľov za prvých päť mesiacov tohto roka dosiahla približne 47 percent z celkovej obsadenosti. Vlani to bolo za rovnaké obdobie necelých 42 percent. Zástupcovia kúpeľov o tom informovali na piatkovej tlačovej konferencii venovanej otvoreniu kúpeľnej sezóny.

slovakia

left justify in out

"Za prvých päť mesiacov 2023 naša spoločnosť dosiahla 79.300 prenocovaní, čo je viac o nejakých desať percent, ako to bolo v minulom roku. Sezóna v kúpeľoch sa začína od polovice mája a najväčší nárast je v letných mesiacoch. Veríme, že minuloročná obsadenosť, ktorá bola na úrovni 63 percent, bude prekročená," uviedla ekonomicko-obchodná riaditeľka kúpeľov Tamara Šatanková. Hospodárenie kúpeľov v posledných rokoch podľa predsedu ich predstavenstva Jaroslava Komoru negatívne ovplyvnili ceny energií a najmä potravín a miezd. "Boli sme tak nútení zvýšiť ceny o približne desať až 15 percent. Oceňujeme aj pozitívne kroky vlády v oblasti stropovania cien energií, zabezpečovania ich dostatku, úľavy v oblasti DPH, podporu dôchodcov, ale chýbajú nám systémové kroky v oblasti kúpeľníctva, hlavne pri zreálnení platieb za klientov zdravotných poisťovní," poukázal.

 

img

 

Rok 2022 ukončili kúpele so ziskom. Hospodársky výsledok pred zdanením bol vo výške 1,765 milióna eur. V roku 2023 plánujú kúpele celkovú návštevnosť takmer 30.000 klientov, 249.000 prenocovaní, tržby viac ako 19 miliónov eur a zisk pred zdanením 2,385 milióna eur. Stav zamestnancov je približne 300, kapacita ubytovania je 1121 lôžok. Podiel zahraničných klientov sa pohybuje dlhodobo okolo päť percent. Najviac ich pochádza z Česka, Poľska, Ukrajiny, Ruska a Bieloruska. "Prekážkou pri súčasnom sľubnom rozbehu po COVID-19 je súčasná hospodárska situácia, sprevádzaná rastom cien potravín a energií, vysokou infláciou, znižovaním kúpyschopnosti obyvateľstva a pretrvávajúcou vojnou na Ukrajine," doplnil generálny riaditeľ kúpeľov Pavol Menšík.

 

Okrem externých vplyvov ďalší vývoj kúpeľov závisí podľa jeho slov na schopnostiach využitia šancí na rast v oblasti samoplatcov, rozširovania rozsahu a kvality služieb, ale aj v kongresovej a incentívnej turistike. "Sľubne sa ukazuje Izrael, ak vyjde letecké spojenie cez Poprad. Skončenie vojny na Ukrajine by tiež pomohlo. Aj počty Čechov a Poliakov závisia na dopravnej infraštruktúre, chýbajúcich diaľniciach a letiskách a rezervách v propagácii Slovenska na celonárodnej úrovni," dodal Menšík. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona