Bardejovská nemocnica vybuduje za 6,5 milióna eur trakt urgentnej medicíny

NETKY.SK • 28 November 2017, 16:11 • 2 min
Bardejovská nemocnica vybuduje za 6,5 milióna eur trakt urgentnej medicíny

BARDEJOV – Nemocnica s poliklinikou sv. Jakuba, n.o., v Bardejove preinvestuje 6,5 milióna eur na vybudovanie traktu urgentnej medicíny.

slovakia

left justify in out

Patrí medzi 15 slovenských nemocníc, ktoré uspeli v rámci prvej výzvy na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu. Riaditeľ bardejovskej nemocnice Marián Petko uviedol, že z celkového objemu financií 6,5 milióna eur tvorí 85 percent dotácia z eurofondov, desať percent je spoluúčasť štátu a piatimi percentami sa na projekte spolupodieľa nemocnica.

 

„Museli sme spracovať transformačný plán nemocnice s výhľadom do roku 2020, kam ju chceme smerovať. Keďže výzva bola na akútne nemocnice, náš projekt sme zamerali na dobudovanie traktu urgentnej medicíny. Ide o vybudovanie urgentného príjmu a nového oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny. Sú to kľúčové oddelenia pre neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Využijeme na to prázdne priestory, ktoré boli plánované na tento účel,“ uviedol Petko.

 

Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny bude mať päť lôžok, z toho jedno pre zvlášť rizikových, napr. infekčných pacientov. Zariadia ho monitorovacou technikou a kompletnou technikou pre intenzívnu starostlivosť. Urgentný príjem bude zameraný hlavne na chirurgicko-traumatologických a internisticko-neurologických pacientov. Petko opísal, že v súčasnosti po príchode záchranky ide chorý na pohotovosť na internú ambulanciu. Pokiaľ internista rozhodne, že to nie je jeho prípad, pošle pacienta na iné oddelenie, napr. na chirurgiu. Po vybudovaní urgentnej medicíny príde pacient na jedno miesto a k nemu budú chodiť všetci špecialisti, kým neurčia diagnózu a nerozhodnú o ďalšom postupe. Pokiaľ potrebuje hospitalizáciu, pacient ostane na urgente a celých 24 hodín bude sledovaný.

 

Ďalšou výhodou pripravovaného traktu podľa riaditeľa je, že hneď vedľa urgentného príjmu bude rádiologické oddelenie s magnetickou rezonanciou, digitálnym röntgenom a CT prístrojom. Vďaka projektu nemocnica vymení starý CT prístroj za nový s modernejšími parametrami.

 

Rýchlosť diagnostiky sa podľa riaditeľa nemocnice neporovnateľne zvýši. Nové podmienky zlepšia šancu pacientom pri urgentných stavoch prežiť kľúčové obdobie od vzniku ťažkostí do určenia diagnózy a nasadenia liečby. Pôjde o výraznú zmenu, ktorá posunie nemocnicu desať rokov dopredu. Na novom pracovisku vznikne okolo 20 nových pracovných miest, hlavne pre stredný a nižší personál. Petko doplnil, že urgentný príjem zaberie časť priestorov detského oddelenia, ktoré presunú a rozšíria, čím vznikne viac izieb a zvýši sa tým komfort pre pobyt rodičov s deťmi.

 

Nemocnicu teraz čaká proces verejného obstarávania. Petko predpokladá, že pokiaľ nebudú vznesené námietky, na jar budúceho roka by mohli začať s realizáciou projektu. Bardejovská nemocnica má ročne okolo 13.000 hospitalizovaných pacientov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona