Rómske rodiny v Zborove , okres Bardejov si svojpomocne postavia rodinné domy

NETKY.SK • 16 Január 2023, 19:00 • 2 min
Rómske rodiny v Zborove , okres Bardejov si svojpomocne postavia rodinné domy

POPRAD - Rómske rodiny zo Zborova už majú k dispozícii pozemky, na ktorých si svojpomocne postavia legálne rodinné domy.

slovakia

left justify in out

S potrebnými dokumentami im pomohol Prešovský samosprávny kraj a Inovačné partnerské centrum v Prešove. Projekt svojpomocného bývania je rozbehnutý v ďalších desiatich obciach. Informovala o tom dnes v tlačovej správe hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

Takýmto spôsobom si môže v Zborove postaviť domy šesť rómskych rodín, s prácami začnú na jar. Za našetrené peniaze si od obce odkúpili stavebné pozemky a zafinancovali aj stavebné povolenia a ďalšie potrebné dokumenty. Pomocnú ruku im okrem kraja a spomínaného centra podala obec Zborov a nezisková organizácia Projekt DOM.ov „V prvej fáze sa uskutočnila administratívna príprava celého pripravovaného stavebného zámeru, ktorého cieľom bolo záujemcom o vlastné bývanie vybaviť konkrétne stavebné dokumentácie - povolenia na výstavbu rodinných domov a tiež výhodný spotrebný úver na tento inovačný projektový zámer,“ vysvetlil riaditeľ IPC Jozef Šimko.

Rodiny v najväčšej obci v Bardejovskom okrese si svoje príbytky postavia sami, z úveru budú financované len odborné práce a stavebný materiál. Parcely, na ktorých budú domy stáť, už sú pripravené. „Máme veľkú ambíciu pomôcť obyvateľom obce vymaniť sa z chudoby a prostredníctvom integrovaného prístupu zlepšiť ich postavenie v spoločnosti. Aktivity celého projektu komplexne podporia marginalizovanú rómsku komunitu v oblasti komplexnosti bývania,“ uviedla Edita Maxinová z Obecného úradu v Zborove.

Do projektu sa aktívne zapája aj Prešovský samosprávny kraj. Spolu s IPC zabezpečuje pozíciu odborného stavebného koordinátora, ktorý dohliada na celý proces od začiatku až po koniec realizácie pomoci rómskym komunitám. ,,Celkovo by v Zborove malo vyrásť desať legálnych rodinných domov, pričom sa pripravujú stavebné pozemky pre ďalšie rodinné domy,“ doplnil predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Projekt svojpomocnej výstavby rodinných domov sa realizuje aj v obci Frička, Lenartov, Nižný Tvarožec (okr. Bardejov), Čičava, Kamenná Poruba, Vechec (okr. Vranov nad Topľou), Rožkovany (okr. Sabinov), Toporec, Veľká Lomnica (okr. Kežmarok) a Varhaňovce (okr. Prešov). Aktuálne je v týchto obciach rozostavaných 22 stavieb, tento rok sa odhaduje ich nárast o ďalších viac ako 48 stavieb.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies