Barca pred El Clasicom predsithla Real, Neymar oživuje silu Ronaldinha

NETKY.SK • 9 November 2015, 11:05 • 2 min
Barca pred El Clasicom predsithla Real, Neymar oživuje silu Ronaldinha

MADRID - Futbalisti Realu Madrid utrpeli na pôde FC Sevilla (2:3) prvú prehru v tejto sezóne, po ktorej prepustili prvú priečku v tabuľke španielskej Primera division úhlavnému rivalovi v boji o titul.

slovakia

left justify in out

Barcelončania pár hodín predtým v nedeľňajšom šlágri 11. kola zdolali Villarreal CF 3:0, keď ich triumf opäť režíroval dvojgólový Neymar. Úradujúci majster tak pôjde do El Clasica, ktoré je na programe po reprezentačnej prestávke v sobotu 21. novembra na Štadióne Santiaga Bernabeua, s trojbodovým náskokom pred "bielym baletom".

 

Napriek prevahe Barcelony diváci na Nou Campe v prvom polčase gól nevideli. Skóre stretnutia otvoril až po hodine hry inšpiratívny brazílsky útočník Neymar, ktorý zužitkoval ideálnu prihrávku Sergia Busquetsa do šestnástky súpera. V 70. minúte zvýšil náskok favorita Luis Suarez, ktorý premenil jedenástku nariadenú po faule na Munira El Haddadiho. V 85. minúte opäť úradoval Neymar, ktorý si tromi dotykmi vo vzduchu podmanil loptu, čím zmiatol brániaceho hráča a volejom ju nekompromisne poslal do siete.

 

S jedenástimi presnými zásahmi v lige si Neymar upevnil postavenie ne čele tabuľky kanonierov. "Hrali sme dobre a vytvorili sme si dostatok šancí. Sme na dobrej ceste a chceme v tom pokračovať. Strelil som dva góly, ale myslím, že dokážem hrať ešte lepšie," priznal sebakriticky Neymar, ktorý spoločne s Uruguajčanom Suarezom necháva rozplynúť pochybnosti o tom, ako sa bude Barcelone dariť bez zraneného Lionela Messiho. Čísla však hovoria jasnou rečou, Neymar so Suarezom sa postarali o 21 z uplynulých 24 gólov svojho mužstva. Barcelona odohrala v tejto sezóne 15 súťažných zápasov v oboch celosezónnych ligách (Primera division + Liga majstrov - pozn.), najprv sedem so svojím futbalovým drahokamom, potom osem bez neho. Kým s Messim je to bilancia 5 víťazstiev, jedna remíza, jedna prehra (16 bodov) a skóre 12:8, bez neho má bilancia podobu 7-0-1 (21 bodov) a skóre 21:6.

 

A čo je zaujímavé, najmä Neymar sa úspešne chopil aj žezla všeobecného lídra ofenzívnej časti zostavy. Po generačnej výmene v triumfálnom barcelonskom strede poľa prevzal Messi ešte väčšiu časť dirigentských úloh a pri jeho absencii idol súčasnej Brazílie v tomto smere nezaostáva. Práve naopak. V prvých siedmich zápasoch mal Messi štatistiku 3+3 (3 góly + 3 prihrávky), Neymar 3+0. V nasledujúcich ôsmich dueloch strelil Neymar desať gólov a na šesť prihral, z toho štyrikrát Suarezovi, ktorý má v tomto "bez Messiho" intervale bilanciu 8+3. Neymarov vzorec 10+6 v 8 zápasoch vyráža dych a prekračuje "úsekové" rekordy samotného Messiho.

 

Tréner úradujúceho európskeho šampióna Luis Enrique si nevie jeho služby vynachváliť: "Mal som šťastie byť spoluhráčom iného Brazílčana Ronaldinha, ktorý stváral s loptou neuveriteľné kúsky a na tréningu som často s nemým úžasom sledoval, čo všetko dokáže. Podobne aj Neymar má skvelú techniku, ktorú dokáže preniesť do zápasov. Okrem toho sa aktívne zapája aj do defenzívnej činnosti. Je to veľmi užitočný hráč." Keďže sa kouč "Barcy" môže oprieť o duo Neymar - Suarez, je pre neho absencia Messiho menej bolestivá, beztak sa však nevie dočkať návratu Argentínčana. Messi je pre zranenie kolena odstavený od diania od konca septembra, no je celkom možné, že stihne očakávaný šláger s Realom. "S Messim sme jednoznačne silnejší. Čo sa týka jeho zdravotného stavu, musíme byť trpezliví. V každom prípade nás teší, že jeho rekonvalescencia sa vyvíja, prognózy sú priaznivé," vyhlásil Enrique.

 

Barcelona víťazstvom nad "žltou ponorkou" hodila rukavicu Realu Madrid, ktorý však večerný súboj nezvládol a prehral s FC Sevilla 2:3. Hostia síce viedli po exportnom góle Sergia Ramosa, ktorý po rohovom kope "vystrihol" 14 metrov od bránky ukážkové nožničky, no pri ekvilibristickom kúsku si poranil rameno a o niekoľko minút musel striedať. Po odchode kapitána začala defenzíva Realu kopiť chyby, čo Sevilla dokonale využila. Ešte do prestávky vyrovnal Ciro Immobile a po prestávke "biely balet" inkasoval dvakrát od Evera Banegu a Fernanda Llorenteho. Gól Jamesa Rodrigueza v tretej minúte nadstavenia mal už len "kozmetický" charakter a nezabránil prvej prehre Realu v tejto sezóne.

 

Hra Realu stojí na výkonoch Portugalčana Cristiana Ronalda, ktorý však momentálne prežíva hernú krízu. V utorňajšom zápase Ligy majstrov proti Parížu SG (1:0) sa ani raz nedostal k lopte v pokutovom území súpera a slabší výkon podal aj proti Seville. "Reprezentačná prestávka nám padne vhod, aby sa doliečili viacerí zranení hráči (Keylor Navas, Gareth Bale, Karim Benzema, Marcelo - pozn.). Proti Seville sme hrali dobre len 30 minút. Dovolili sme súperovi vyrovnať a potom po našich chybách sme inkasovali ďalšie dva góly. Je to pre nás poučenie do budúcnosti," tvrdil kouč Realu Rafael Benitez, ktorý sa dušoval, že v El Clasicu bude výkon jeho tímu diametrálne odlišný. "Bude to iný zápas s iným súperom. Musíme sa pozviechať z tejto prehry, máme na to takmer dva týždne."

 

Sevilla sa po neúspešnom vstupe do sezóny nachádza až na 10. mieste klasifikácie, no triumf nad Realom pre andalúzsky tím chutil sladko. "Toto víťazstvo nám dodá sebavedomie, ktoré nám v predošlých zápasoch chýbalo. Zistili sme, že máme mužstvo, ktoré si môže merať sily s ktorýmkoľvek súperom. Dnes sme ukázali charakter. Prehrávať s Realom a nakoniec získať tri body, nie je bežná vec. Verím, že toto bol odrazový mostík smerom k lepším výsledkom," vyjadril sa útočník Fernando Llorente.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies