Barbora Švidraňová pre Netky.sk: Povstanem z popola seriálových mŕch

NETKY.SK • 26 Október 2016, 14:53 • 2 min
Barbora Švidraňová pre Netky.sk: Povstanem z popola seriálových mŕch

BRATISLAVA – Herečka a speváčka so svojou kapelou Basie Frank Band v novembri pokrstí debutový album s názvom Fénix. Na trojročnej práci sa podieľal aj Milan Lasica, ktorý Barbore Švidraňovej napísal text „šitý na mieru“. O vzniku novej platne nám prezradí viac v krátkom rozhovore.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aký má pre teba význam názov Fénix?   

 

Pre mňa to má obrovský význam z profesionálneho hľadiska, pretože mám pocit, že ako speváčka mám konečne príležitosť prejaviť sa. Povstanem z popola seriálových mŕch a možno trochu zmením mienku o mojej osobe. Dúfam, že ma ľudia začnú vnímať nielen ako Zdenku, Karinku alebo Renátku, ale aj ako Barboru Švidraňovú, ktorá robí čo miluje a robí to najlepšie ako dokáže. Ako Barboru, ktorá si určila kým je a čo chce v živote dosiahnuť.

 

To znamená, že sa odteraz budeš viac sústreďovať na hudbu a spev?

 

Spevu, hre na klavír a vôbec hudbe ako takej sa venujem od svojich 4 rokov a uvedomila som si, že sa v polohe speváčky cítim komfortnejšie a sama sebou. Nechávam plne prúdiť moju tvorivosť a nemusím plniť príkazy iných. Herectvo milujem, ale album je moje dielo, moje dieťa, naša dlhoročná práca s bratom Šimonom a s celou kapelou, ktorá sa stále rozrastá a ja sa z toho veľmi teším. Spev ma očisťuje a zároveň dúfam, že robí radosť aj ľuďom, ktorí ma počúvajú. Viem, čo s mojimi emóciami robia speváčky a speváci, ktorých obdivujem, ktorými sa inšpirujem a to by som chcela dosiahnuť aj ja našou hudbou.

Máte dosť široký hudobný záber. Chcete obsiahnuť viac žánrov naraz?

 

Priznávam, žánrovo sa nevieme úplne zaradiť, pretože sa hráme s rôznymi štýlmi. Nazvala by som to pop-jazz-disco-funky-fusion (smiech). Aj keď niektoré skladby ako titulná “Fénix" alebo "Need your love" sú temnejšie až rockovejšie. Ja som dosť emocionálny človek a tento album zachytáva hlavne v rámci textu asi šesť rokov môjho života. Všetky moje lásky, pády, sklamania, radosti, vzlety, kariérne posuny sa odzrkadľujú aj na zhudobnení. Hudba je nekonečne farebná a mi radi experimentujeme, nech nie je nuda. Dá sa povedať, že každá skladba je úplne iná. Niekde je viac popu, niekde viac jazzu, niekde viac funky a naopak, niekde prevládla romantická melanchólia. Keďže som mala aj zlé obdobia, niektoré skladby sú smutnejšie.
 

Album je hlavne o tebe, ale vytvárali ste ho so spolu so svojim bratom a s hudobníkmi, s ktorými úzko spolupracuješ.

 

Áno, väčšinu textov zhudobňoval môj brat Šimon a následne sme to aranžovali s celou kapelou. V podstate iba 4 skladby som hudobne načrtla ja. Musím povedať, že medzi mnou a mojimi chlapcami funguje taká zvláštna telepatia a empatia. Vedia vycítiť, čo chcem mojimi textami a melódiami povedať, a tak sa nám spolu veľmi dobre pracuje. Na samotnom nahrávaní albumu sa podieľalo 22 hudobníkov a pripravovali sme ho s väčšími alebo menšími pauzami. Tri roky v troch rôznych štúdiách a masteringom z Nashvillu v USA.

 

img

(koncert kapely Basie Frank Band)

 

Text ti napísal aj Milan Lasica. Ako vznikla vaša spolupráca?

 

Som neskutočne poctená. Posledná skladba na albume je od tohto úžasného herca a textára. Potrebovala som hlboký a pekný príbeh k pomalej skladbe, balady mi veľmi nejdú.. (smiech). S malou dušičkou som sa ho raz po predstavení v ktorom spolu hráme nesmelo opýtala, či má vo zvyku schovávať nejaké poklady v šuflíku. Povedal mi, že on píše na mieru danému človeku. Tak som ho poprosila, že ak bude mať čas, bola by som nesmierne šťastná, keby sa nado mnou zamyslel. Asi o dva mesiace mi prišiel mail. Keď som si ten text prvýkrát prečítala, ani som neverila ako veľmi ma maestro vystihol. Bola som dojatá. Môj brat si ten text zobral, zavrel sa do štúdia, prizval rôznych muzikantov, sláčikové kvarteto Adventure strings a fenomenálneho saxofonistu Mareka Pastírika a vznikla skladba “Máš čas”.

 

O čom je tá pesnička?

 

Myslím, že hovorí za všetko. Všetko uzatvára a pritom necháva otvorené. Presne pomenúva, kam som sa doteraz dostala a čo ma ešte čaká. A k tomu hovorí o živote všetkých ľudí, ako sa stále bezhlavo ženieme za niečim. Sme netrpezliví, žiadostiví a zabúdame si užiť prítomný okamih a uvedomiť si, že na všetko je čas. Všetko príde vtedy, keď má prísť. Len sa treba uvoľniť a nechať veci, najmä lásku, voľne plynúť.

Pred nedávnom vám vyšiel prvý videoklip. „Muž zo severu“, kto je ten tajomný chlap?

 

"Muž zo severu" je reálny mladý muž, herec a režisér z Litvy, do ktorého som sa zamilovala na prvý pohľad ešte počas štúdia na VŠMU. Prišiel aj so svojimi kamarátmi na výmenný študijný pobyt. Nikdy sa medzi nami nič nestalo, ale bolo tam veľa napätia. Samozrejme, že ho doma čakala priateľka, ale o to väčšmi som si vážila, že je čestný, zodpovedný a hlavne úprimný. Našla som v ňom veľkú spriaznenú dušu a doteraz si občas napíšeme. Pri ňom som zistila, že existujú aj iné formy lásky a že aj tá platonická má niečo do seba.

 

 

Prečo si tú skladbu nazvala ako recesiu?

 

Pretože asi každú ženu ide roztrhnúť, keď nemôže mať po čom túži. Žena je tiež „iba“ človek, aj keď je spirituálne založená. Tieto dve rozdielne emócie sa vo mne tak bili, že bolo až na smiech, aká som bola hotová. Takže, keď som z toho pobláznenia vyrástla, povedala som si, že to bude skvelá recesia na to, aké vieme byť my baby šibnuté, keď sa zaľúbime. Preto tú skladbu aj videoklip treba brať s veľkým nadhľadom a humorom. Aj keď má hlboký základ.

Kedy bude krst albumu?

 

Bude to 29. novembra v Ateliéri Babylon. Pokrstíme aj náš najnovší videoklip k pesničke "Love". Je to motív celej kapely Basie Frank Band aj nášho štartu do hudobného sveta. Chceme priniesť niečo čerstvé, optimistické a pozitívne. Celá pesnička je nahraná na reálnych nástrojoch a na celom albume nájdete naozaj iba minimálnu elektronickú postprodukciu. Chceli by sme sa vrátiť k veľkému kapelovému hraniu.

 

 

Krstných rodičov si už vybrala?

 

Krstným otcom bude Martin Pyco Rausch, moji kolegovia a kamaráti Lukáš Adamec, Andrej Bičan, Viktor Vincze, Emma Drobná, Mirka Partlová, a mnohí ďalší. Vyzerá to tak, že si nakoniec aj spolu zaspievame, ale to bude prekvapenie. Takže vás srdečne pozývam na môj prvý veľký koncert v Bratislave s mojou kapelou Basie Frank Band.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona